Астрономи откриха Kepler-444 - най-древната система от звезда

С помощта на телескопа на НАСА "Кеплер" учени откриха в съзвездието Лира Kepler-444 - най-древната система от звезда и пет екзопланети от земен тип. Те са най-старите от известните на науката скалисти екзопланети, разположени в нашата галактика, съобщиха световните агенции и сп. "Ню сайънтист". Kepler-444 е на 11,2 милиарда години, което доказва, че е възможно съществуването на двойници на Земята през първата епоха от живота на Вселената, пише в статия, публикувана в сп. Astrophysical Journal.

Нашата Вселена е на 13,8 милиарда години. А нашата Слънчева система е на 4,5 милиарда години, припомня Асошиейтед прес. "Ние показахме, че планети с размери подобни на тези на Земята, са се образували през по-голямата част от 13,8-те милиарда години, откакто съществува Вселената. Това означава, че в нашата галактика е можел или може да съществува древен живот" - пишат в сп. Astrophysical Journal Тиаго Кампанте от университета на Бирмингам и неговите колеги. Планетната система Kepler-444 е уникална по няколко причини.

Първо, тя се намира на разстояние около 117 светлинни години от Слънцето. А това я прави най-близката до Земята, открита от "Кеплер". Централната звезда на Kepler-444 може да бъде наблюдавана дори с бинокъл.

Второ, системата е много сложна и интересна от астрономическа гледна точка. В Kepler-444 централната звезда, около която орбитират петте планети, е оранжево джудже. Тя влиза в тройна система заедно с две други неголеми звезди - червени джуджета, разположени на голямо разстояние от центъра на системата. Те извършват едно завъртане около него за 430 години.

Най-необичайната черта на Kepler-444 обаче е възрастта на централната звезда и орбитиращите около нея планети. Централната звезда на системата, която по размери и физически характеристики прилича на умалено копие на Слънцето, се изчислява на 11,2 милиарда години. По размери петте планети са по-малки от Земята. Най-малката е с 0,4 земни радиуса или малко по-голяма от Меркурий. А най-голямата е с радиус от 0,74 земни радиуса или е сравнима с Венера. Всичките пет планети на системата са разположени на разстояние над 0,1 астрономически единици от тяхната звезда.

Периодът на едно завъртане на планетите около звездата се оценява на няколко дни (3,6 за най-близката до звездата и 9,7 за най-отдалечената).

Данните от телескопа "Кеплер" показва, че при радиус, който е равен или по-голям от 1,7 земни радиуса, екзопланетите са газообразни. Ако е по-малък са скалисти.

Новооткритата система Kepler-444 се състои от скалисти планети. Те са разположени близко до своята звезда, което прави малко вероятно на тях да съществува живот. Откритите от учените планети, които са два пъти по-стари от Земята, дава основание да бъдат правени нови предположения за времето на възникване на живот и за еволюцията на химичните съединения.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини