Курбан за 3000 души забърква Ути в центъра на Асеновград

Традиционната балканска чорба ще е тазгодишната изненада на телевизионния водещия и кулинар за асеновградската Винария. Освен че ще приготви ароматната супа в огромен казан пред очите на асеновградчани и гостите на празника, Ути обещава да раздава лично от нея. В същото време местни фирми ще разливат от елексира на боговете - различни сортове вино.

Празникът на 31 януари ще започне с шествие от паметника на създателя на станимашката малага Аристи Чорбаджака до храм "Света Богородица Благовещение". Там ще се изпълни ритуалът с "винената" чешма, след което бог Дионис ще поведе всички към центъра, за да започне народното веселие с Иван Дяков, оркестър "Тракийско настроение" и виртуоза на всичко вкусно Ути Бъчваров. С негова помощ ще разберем кой прави най-хубавото домашно вино и кой е майсторът на станимашките сармички.

Празниците на виното ще приключат в неделя, когато в местността Свети Трифон юнаци ще мерят сили в пехливански борби. За победителя, освен парична награда, е отреден и 100-килограмов овен.

Програма за Празници на виното`2015

30 януари

17.30 ч. Награждаване на победителите от Втори национален поетичен конкурс за любовна лирика "Наздравица за любовта"

В градската библиотека

31 януари

11.30 ч. Празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса от паметника на Аристи Чорбаджака (на ул. "Шести януари") до църквата "Света Богородица Благовещение"

12.00 ч. Ритуал "Вино от чешма"

Шествието продължава до пл. "Акад.Николай Хайтов"

12.30 ч. Празнично веселие с Иван Дяков, оркестър "Тракийско настроение", Ути Бъчваров, танцови формации "Везеница", "Асеница", "Станимака", самодеен театър при читалище "Родолюбие", Любомир Петов, Димитър Ангелов - Цампи

Дегустация на станимашки вина на "Винпром", винарска изба "Дядо Пламен" и на специалитети от Асеновград, Тополово, Избегли, Новаково, Конуш, Бачково

14.00 ч. Най-вкусните станимашки сармички - награждаване на победителите в кулинарния конкурс

16.30 ч. Награждаване на победителите в конкурса "Най-добро домашно вино-реколта 2014 г."

пл. "Акад.Николай Хайтов"

1 февруари

10.00 ч. Традиционно честване на празника на виното с народни борби и веселие

местността Свети Трифон

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини