18-годишно момиче е с опасност за живота – всичко започнало като грип

Близки, роднини и приятели се молят за 18-годишната Габриела Лозанова Иванова, която се бори за живота си в белодробна болница "Св. София".

Майката на Габриела – Мария, разказа пред БГНЕС ужаса, който все още преживява за това, че дъщеря й все още е на командно дишане. Всичко започва на 18 януари, когато Габриела се почувствала зле – със затруднено дишане, мислели, че е настинка или грип. За седмица обаче състоянието й се влошило и дробовете й се напълнили с кръв, лекарите казали, че има двустранна бронхопневмония, но след множество изследвания става ясно – на 18-годишната Габриела откриват Синдром на Гудпасчър. При Синдрома на Гудпасчър тялото произвежда антитела срещу бъбреците и белите дробове. Обикновено първият симптом, който довежда пациентите при лекаря, е кашлянето на кръв.

Състоянието на Габриела е животозастрашаващо, засега е стабилизирано. Тя е интубирана и на командно дишане. На Габриела 10 пъти през ден трябва да й правят манипулация, която се нарича плазмафереза. За всяка такава манипулация са необходими 2 литра плазма, за 2 литра плазма пък са необходими около 10 души кръводарители. Всичките нейни приятели, роднини, колеги даряват кръв в Кръвна банка в София – вече около 40 души са дарили. Но Габриела има нужда от още поне 60 души дарители на кръв, за подобряване на състоянието й. Момичето е с кръвна група А, с положителен резус-фактор.

Близките умоляват, който има възможност да дари кръв за тяхното детенце. Всяка такава манипулация плазмафереза струва 1080 лева. Предстои откриване на банкова сметка за пострадалото момиче.

Габриела тази година е завършила средното си образование и се е готвела да бъде студентка. Майката на момичето – Мария, през сълзи сподели, че един от докторите в болницата й казал: "От късите клечки, вие изтеглихте най-късата". Лекарите не са се отказали и се борят за живота на Габриела. Майка й благодари на всички хора, които са помогнали до този момент на дъщеря й. "Както в един момент нямаше никаква надежда, след цялата човечност на всички тези хора, обърнахме процентите за живота й в положителни", разказа още Мария.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини