Издирват три изчезнали в планината момчета

Три момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”. Те са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”.
Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК определи тяхната постъпка като грешка, тъй като лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър.

Майката на едно от момчетата е осъществявала периодична връзка с тях. Вечерта към 20:00 часа връзката е изчезнала, а след това те са успели да се свържат с един от хижарите около местност „Раздела”.

Момчетата са имали проблем с намирането на пътя надолу към Иван Вазов, а след това връзката с тях е изчезнала.

От 05:00 часа сутринта екип на ПСС от 5 души е започнал да издирва момчетата. По-късно втора група спасители тръгна също да ги издирва. В една от спасителните група участва и прокурор Емил Павлов от Дупница.

Временно се прекратява спасителната операция

Временно се прекратява операцията по издирването на трите изгубени момчета в планината, поради изключително тежките метеорологични условия и поради това, че първият спасителен отряд е попаднал на лавина, която е затрупала половината от спасителите.

Това каза за Агенция „Фокус” председателят на Български червен кръст Христо Григоров. Той поясни, че спасителите са живи и здрави и се връщат в базата.

"Обстановката е много тежка. Духа ураганен вятър. Ще изчакаме времето да се нормализира и веднага ще възобновим спасителната операция. В момента се изравя останалата част от планинските спасители, които затрупани от лавината”, заяви още Христо Григоров.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини