Канадската златна мина в Халкидики ще има сериозен проблем със СИРИЗА

Новото гръцко правителство на крайнолявата партия СИРИЗА ще сложи крайна на плановете за продажба на държавната газова фирма и се противопоставя на канадска златна мина, която е сред най-големите инвестиционни проекти в страната, съобщи пред "Ройтерс" министърът на енергетиката.

Панайотис Лафазанис е представител на радикалното крило на лявата партия, а изказването му е знак, че СИРИЗА ще се придържа към обещанията, дадени пред избирателите преди парламентарния вот, които отблъснаха инвеститори от страната и доведоха до хаос на финансовите пазари.

Златната мина в Скуриес в Северна Гърция, която днес се разработва от ванкувърската Eldorado Gold, беше сред ключовите инвестиционни проекти на предишното правителство и се възприемаше като тест дали управляващите са в състояние да защитават инвеститорите въпреки противопоставянето на местното население.

"Напълно против сме този проект и ще вземем решение какви действия да предприемем срещу него", заяви бившият комунист Лафазанис, но не уточни дали правителството възнамерява да прекрати проекта.

Скуриес е сред най-големите инвестиционни проекти на Гърция, след като страната изпадна в дългова криза през 2010 г., като Eldorado пое мината през 2012 г. с обещание да инвестира 1 милиард долара за период от пет години.

Около мината обаче имаше много проблеми, а жителите на населените места около нея протестираха години наред. СИРИЗА критикуваше оценката за влиянието на проекта върху околната среда на полуостров Халкидики и неговите плажове и гори.

Новият министър зае още по-категорична позиция по отношение на държавната газова компания DEPA и заяви, че планираната продажба на 65% от нея ще бъде прекратена.

Предишното правителство планираше да ускори приватизацията на фирмата в рамките на споразумението по спасителната програма за Гърция, след като опитът DEPA да бъде продадена на руската "Газпром" през 2013 г. се провали.

"В никакъв случай няма да приватизираме DEPA или да я продаваме на когото и да било независимо за коя точно фирма става дума", коментира Лафазанис. Неговите изказвания дойдоха, след като новото правителството обяви, че ще замрази продажбата на дялове в най-голямото пристанище в страната Пирея, най-голямата електроразпределителна фирма Public Power Corporation (PPC), петролната рафинерия Hellenic Petrolum и операторa на електрическата мрежа ADMIE.

Гърция привлече 3.1 милиарда евро от приватизационни сделки от началото на първата спасителна програма на ЕС и Международния валутен фонд пред пет години – сума, много по-малка от заложената цел от 22 милиарда евро през 2013 г.

Лафазанис заяви, че правителството ще вземе спешни мерки, за да отмени закона, който позволява на държавата да приватизира PPC и да продаде до 30% от мощностите на фирмата на потенциални инвеститори.

Предишното правителство на дясноцентристката "Нова демокрация" планираше държавата, която е собственик на 51% от PPC, да продаде още 17% от нея до 2016 г. "В момента, в който започнат парламентарните заседания, ще предложим закон, който ще спре продажбата. Няма да извършваме повече приватизация."

Гръцките фирми и домакинства страдат от годините на консервативна бюджетна политика и Лафазанис казва, че новото правителство ще опита да ги облекчи, като намали сметките за ток. "Обмисляме как PPC може да работи по-ефективно, така че да намалим разходите за електроенергия на фирмите и домакинствата", заяви той.

Що се отнася до продажбата на оператора на гръцката газопреносна мрежа DESFA на азербайджанската държавна петролна фирма SOCAR, министърът не се изказа толкова крайно. Сделката беше договорена през 2013 г. и е на стойност 400 милиона долара.

Лафазанис заяви, че правителството ще вземе решение за проекта едва след като Европейската комисия се произнесе дали той не е в нарушение на изискванията за конкуренция.

"Ще изчакаме решението на Комисията по конкуренция на ЕС и чак след това ще преценим как да действаме", казва той.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини