Президентът Желю Желев беше изпратен с военни почести

Стотици граждани дойдоха за поклонението пред починалия преди ден първи демократично избран президент на България д-р Желю Желев. За траурната церемония в София специално дойдоха действащите държавни глави на Македония Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга, председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванишич

Президентът Желев беше изпратен с военна церемония с участието на Националната гвардейска част. Опелото беше отслужено от патриарха на Българската православна църква Неофит.
Д-р Желев е първият държавен глава след цар Борис Трети, изпратен с опело в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев - Петър Стоянов. Камерите показаха и бившия албански премиер и лидер на демократите Сали Бериша.

Патриарх Неофит изтъкна честността, добротата и скромността на покойния президент, който мислеше винаги като обединител на нацията, надмогна политическите боричкания и показа загриженост към народа, църквата и отечеството. В трудното време на тоталитаризма и при неспокойния период на прехода към демокрация той остана непроменен човеколюбец, понесъл идеала за доброто и съхранил чувството за доблест, изтъкна българският патриарх. Поклон и вечна памет пред личността и достойнството на незабравимия демократ и държавник, потрудил се много на олтаря на отечеството за демократичното устройство и благоденствието на народа, завърши словото си главата на Българската православна църква.

Добронамерен, толерантен, с отворено сърце за всеки, какъвто е и българският народ. С тези думи описа Желю Желев действащия държавен глава Росен Плевнелиев. Именно затова, по думите му, днес нацията изпраща с тъга и почит своя първо избран президент.

Плевнелиев нарече предшественика си "един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, символ на мирния преход толерантността и търсенето на национално съгласие". Припомни, че апокрифно разпространяваните му в годините на тоталитаризма текстове "хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ, а книгата "Фашизмът", забранена от комунистическата цензура, заживя собствен живот и се превърна в най-мощното обвинение срещу тоталитарния режим". Изтъкна и ролята му за изграждането на президентската институция и превръщането й в център за стабилност в бурните времена на прехода. С категоричната проевропейска позиция и подадената ръка към съседите на балканите спечели значителен международен авторитет, изтъкна в словото си Плевнелиев.

Държавният глава призова да не забравяме веруюто на д-р Желев, че мнозинството на българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити. Да докажем, че сме научили урока, че язвите на демокрацията могат да се лекуват с повече демокрация, призова Плевнелиев.

Сред дошлите на поклонението бяха българският еврокомисар Кристалина Георгиева, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, бившите премиери Филип Димитров, Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски, Георги Близнашки председателят на ДПС Лютви Местан, на БСП Михаил Миков, министри, депутати, дипломати, представители на вероизповеданията, съратници на д-р Желев.

Поклонението ще продължи докато има желаещи.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини