Ердоган обвини противниците си във връзки с "Мосад"

Турският президент Реджеп Ердоган заяви вчера, че привържениците на живеещия в САЩ опозиционен проповедник Фетхулах Гюлен са свързани с израелското разузнаване "Мосад", предаде БГНЕС.

През декември 2013 г. в Турция бе проведена антикорупционна операция, довела до масови арести на участници от движението "Хизмет" ("паралелна държава"), което според власти е вдъхновявано и финансирано от Гюлен. Според Ердоган Гюлен се стреми да свали турското правителство.

"Позор за онези, които не виждат, че те ("паралелната държава") сътрудничат с "Мосад", заяви Ердоган в реч на заседание в Истанбул на Асоциацията на индустриалците и бизнесмените. Той добави, че привържениците на Гюлен в Турция работят срещу националните интереси на страната и нямат "никакво оправдание".

През декември 2014 г. турски съд издаде заповед за арест на Гюлен, а тази седмица Ердоган заяви, че очаква от САЩ депортирането на опозиционния проповедник.

Що се отнася до отношенията между Турция и Израел, те се влошиха това десетилетие заради палестинския въпрос и ориентацията на Анкара към лидерските позиции в мюсюлмански свят.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини