Русия се готви да изгради АЕЦ с 4 реактора в Египет

Русия може да построи в Египет не само ядрена централа, а да създаде цял атомен отрасъл. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция с египетския си колега Абдел Фатах Сиси в Кайро, съобщават руски медии, цитирани от news.bg.

По-рано Русия и Египет сключиха споразумение за възможността Росатом да участва в проект за строителство на първата АЕЦ в арабската република.

„Обсъдихме възможността за сътрудничество в сферата на атомната енергетика. И в този случай, ако бъде прието окончателно решение, то не става въпрос само за строителство на една атомна електроцентрала, а за създаване на цял нов атомен отрасъл в Египет.

Става въпрос за изграждане на ядрени централи, подготовка на кадри, развитие на науката - цял комплекс от мерки, с които ще се създаде нов отрасъл в Египет", обясни Путин.

От своя страна Сиси изтъкна, че Египет се надява, договореностите между Москва и Кайро в областта на енергетиката да помогнат за задоволяване на енергийните нужди на страната му.

Шефът на Росатом Сергей Кириенко изтъкна, че Русия възнамерява да изгради в Египет АЕЦ с 4 блока по 1200 мегавата, а също така да доставя и ядрено гориво. По думите му

Египет и Русия също са постигнали споразумение за създаване на свободна зона за търговия, съобщи президентът на Египет.

Москва и Кайро се договориха да засилят съвместната работа в борбата срещу тероризма, каза още руският президент.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини