Египет атакува "Ислямска държава" по въздух

Военновъздушните сили на Египет са нанесли на разсъмване удари по цели на групировката "Ислямска държава" в Либия, предаде Ройтерс, като се позова на египетската държавна телевизия. Бомбардировките са били насочени срещу тренировъчни лагери и оръжейни складове на ислямистите по границата между Египет и Либия, предаде БНР.

Атаката беше предприета след като "Ислямска държава" разпространи видеозапис с екзекуцията на 21 египетски християни. Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси реагира незабавно като осъди убийството и подчерта, че страната му си запазва правото да отговори "по подходящия начин в подходящия момент".

След Обединените арабски емирства и Бахрейн разположи в Йордания бойни самолети за участие в битката срещу "Ислямска държава", съобщи Ройтерс.

Йордания има водеща роля във въздушните удари след като джихадистите убиха йорданския пилот, пленен от тях през декември, припомня агенцията.

От Бахрейн не посочват колко и какви самолети са изпратени. Миналата седмица емирствата предоставиха ескадрила изтребители Ф-16 за кампанията срещу ислямистите.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини