Преди 70 хил. години в Слънчевата система имало още една звезда

Червено джудже преминало през Облака Оорт преди 70,000 години. Това откри екип учени от САЩ, Европа, Чили и Южна Африка. Това е единствената известна на науката досега звезда, която е преминала границите на Слънчевата система, ако откритието се потвърди.

Звездата на Шолц е с маса 6% от масата на Слънцето. Тя е част от двойна звезда. В момента се намира на около 20 светлинни години от нас.

Учените изследвали движението на звездата и направили математически модел.

Звездата на Шолц е открита само преди година. WISE J072003.20-084651.2 е кръстена на астронома Ралф Дитер-Шолц от Института по астрофизика Лайбниц в Потсдам, Германия. Той направил откритието, използвайки данни от WISE на НАСА от 2010 и 2011 год. Тъй като е открита много скоро, учените не знаели дали звездата на Шолц се отдалечава от Земята или се приближава.

След като изследвали движението на червеното джудже, те установили, че то се е намирало само на 0,8 светлинни години от Слънцето преди 70 хил. години. Те са 98% сигурни, че звездата на Шолц тогава е преминала през Облака на Оорт (на 1 св. год. от Слънцето). Слънчевата система обхваща зона около 2 св. години. Облакът Оорт е заема пространството от 5,000 до 100,000 астрономически единици и в него има милиарди ледени обекти, обикалящи по далечна траектория около Слънцето.

В момента звездата на Шолц не може да бъде видяна с просто око. Но яко тя наистина е била толкова близо до Слънцето, праисторическите хора са я виждали.

Учените са публикували откритието си в Astrophysical Journal Letters.

thespacereporter.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини