Защо жените имат гърди

Млечните жлези и други характерни особености на женското тяло са се формирали в хода на еволюцията, тъй като мъжете-предци Homo са престанали да обръщат внимание при възпитанието на потомците. До този извод са стигнали биолозите от университет в Бристол, автори на статия, публикувана в Proceedings of the Royal Society B.

Учените, ръководении от Джон Макнамара разгледали грижата за децата при различните видове животни: като тези, при които за потомството се грижи само единият родител (обичайна практика при бозайниците), така и онези, при които за малките се грижат и майката, и бащата (преди всичко птиците).

Според специалистите грижата за децата винаги е съпроводен с конфликт между половете: за детето е изгодно да се грижат всички и колкото се може повече, а за родителите е по-добре да пренасят тази отговорност на другия. В резултат на това се е създало изначално „разделение на труда” за сметка, на който сред бозайниците един от половете започва да отделя за възпитанието на потомството, повече време. С времето това повлиява и анатомията му – така възникват млечните жлези при бозайниците и торбите при торбестите видове животни. Тези особеност позволяват по-ефективно да се изхранва потомството и в крайна сметка това задължение се прехвърля на един от половете. „Полът, на който му е по-лесно и евтино да се грижи за потомството си еволюира така, че да може да възпитава децата и да им отделя много повече време, отколкото другия пол. Що се отнася до бозайниците, то мъжете са снели от себе си загубата на време за хранете (от млечните жлези) и полагат по-малко усилия при възпитаването на потомството”, пояснява проф. МакНамара. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини