Еврогрупата одобри реформената програма на Гърция

Гръцкият финансов министър Янис Воруфакис

Еврогрупата одобри удължаване на международната кредитна програма за Гърция с четири месеца, съобщават световни агенции.

Това стана ясно, след като днес финансовите министри от валутния съюз проведоха конферентен разговор. По време на него те обсъдиха и одобриха предадения от Атина списък с реформи, който трябва да бъде приложен от новото гръцко правителство в замяна на финансова помощ от международните кредитори.

Разговорът е продължил около час.

След взетото решение от еврогрупата, националните процедури за удължаване на програмата за Гърция могат да започнат, написа в „Туитър" еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис.

По непотвърдена информация има поправки в представения от Гърция документ, които ще бъдат огласени от Атина.

Сега сключеното в петък споразумение между Атина и еврогрупата трябва да бъде прокарано през националните парламенти на страните членки на еврозоната. Ключов е вотът в Германия, който ще се проведе в петък.

Гръцкият финансов министър потвърди пред Ройтерс, че еврогрупата е одобрила гръцкия план.

Няколко часа по-рано Европейската комисия одобри предложенията на гръцкото правителство.

В документа, който Атина предаде на финансовите министри, се отбелязва, че Гърция обещава да не прекратява течащата приватизация и уверява, че всеки държавен разход за разрешаване на „хуманитарна криза" няма да засегне бюджета на страната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини