Гърците въстанаха и срещу Ципрас – първи протест в Атина

Десетки облечени в черно демонстранти се сблъскаха с полицията за борба с безредиците в центъра на Атина снощи.
Протестиращите изпочупиха витрини на магазини, хвърляха запалителни бомби и запалиха автомобили след антиправителствено шествие - първото, откакто лявата партия СИРИЗА дойде на власт преди месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 450 крайнолеви демонстранти излязоха на улицата в Атина, за да протестират срещу коалиционното правителство на премиера Алексис Ципрас, което постигна споразумение с партньорите от ЕС миналата седмица за удължаване с 4 месеца на програмата за финансова помощ за Гърция.

Споразумението предизвика недоволство в собствената пария на Ципрас и обвинения от някои членове от левия фланг, че правителството не спазва предизборните си обещания, включително да сложи край на ненавижданата спасителна програма с ЕС и МВФ на стойност 240 милиарда евро.

След шествието около 50 протестиращи, които носеха качулки, започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни срещу полицията в централния атинския район Екзархия, известен като квартала на артистите и левите интелектуалци. При инцидентите бяха повредени няколко витрини на магазини и автобусни спирки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини