Египетски милиардер купува Евронюз

Египетски милиардер ще стане най-голям акционер в европейската новинарска телевизия "Евронюз".

Медията ще увеличи капитала си с 30 милиона евро и тези акции ще бъдат собственост на египетския милиардер Нагиб Сауирис. По този начин той ще бъде и най-големият акционер с 53% от капитала. Окончателното приключване на сделката трябва да продължи около два месеца.

"За "Евронюз" новият акционер означава свежи пари за финансиране на развитието на телевизията. От 5 години ние правим много малко инвестиции в цифровизацията. Нашият избор беше много прост – или се развиваме, или намаляваме продукцията", каза Майкъл Питърс, председател на УС.

Той застана начело на медията в края на 2012 и предложи стратегически план за развитието на "Евронюз", която предава на 13 езика и в която работят 400 журналисти. "Този нов план имаше нужда от свежа финансова инжекция, която беше приета от акционерите. Те не могат да участват във финансирането, но вярват в развитието на канала. По тази причина се съгласиха с това увеличение", казва Питърс.

90% от капитала на "Евронюз" е собственост на 6 обществени телевизии на страни-членки на Европейския съюз за телевизионно разпръскване: Франция, Италия, Русия, Турция, Швейцария и Мароко.

Нагиб Сауирис е наследник на империята "Ораском" и в момента притежава богатство на стойност 3,1 милиарда долара. Съгласно споразумението досегашните акционери ще имат право на вето, което предотврати всякаква промяна на редакционната политика от страна на новия акционер.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини