Египет и Саудитска Арабия създават общи сили срещу терора

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обсъди с новия саудитски крал в Рияд създаването на съвместни антитерористични  сили за борба с регионалните заплахи, главно от Йемен, Либия и Сирия, съобщи за Асошиейтед прес висш саудитски представител, пожелал анонимност.

Това е първата политическа среща на Ас Сиси с крал Салман преди конференцията за набиране на финансова помощ от богатите държави от Залива за съсипаната египетска икономика, отбелязва АП.

Общите сили няма да имат нападателен характер, а ще бранят сигурността на нашите страни, каза Ас Сиси в интервю за панарабската информационна телевизия "Ал Арабия", излъчено през уикенда. Египетският президент отбеляза, че Йордания е проявила интерес към създаването на такива сили, които може да включват Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Според египетски военни източници египетски войници вече са  разположени по границата на Саудитска Арабия с Ирак, за да й помогнат да се защити от радикални бойци.

Крал Салман наруши протокола и посрещна лично египетския гост. Ас Сиси прекара едва четири часа в кралството. Предишното му посещение в Саудитска Арабия бе през януари по повод кончината на предишния монарх, Абдула. При управлението на крал Абдула Саудитска Арабия и другите страни от Залива предоставиха на Египет милиарди долари помощ, след като Ас Сиси, тогава  главнокомандващ въоръжените сили, свали през 2913 г. президента ислямист Мохамед Морси.

Утре саудитският крал ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган - ожесточен критик на репресиите срещу движението "Мюсюлмански братя" в Египет. Ердоган днес бе на поклонение в Мека.

В интервюто си за "Ал Арабия" Ас Сиси разкритикува Турция, заявявайки, че тя трябва да престане да се меси в работите на Египет.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини