Ислямско було и „Калашников“, или най-известните джихадистки в ИД

Трите момичета – 15-годишната Шамима Бегум, 16-годишната Кадиза Султана и 15-годишната Амира Абазе се превърнаха в едни от най-известните чужди джихадистки в редиците на „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), след като кадри от охранителни камери показаха как ученичките, изчезнали от Лондон на 17 февруари, отпътуват с автобус от Истанбул за Сирия.
Тяхното групово заминаване за Сирия породи полемика в западните и турските медии. Трите момичета наложиха и модата на тръгване на джихад на групи.
Кои са останалите най-известните чужди джихадистки, посочва в. „Кориере дела сера“.
22-годишната Хадиджа Даре през август 2014 г. похвали в „Туитър“ екзекуцията от ИД на американския журналист Джеймс Фоули и каза, че иска да е първата жена джихадист, която ще убие британец или американец.
Хадиджа е родена във Великобритания и е пристигнала в Сирия през 2012 г. заедно със съпруга си –
швед от турски произход и джихадист от ИД, известен като Абу Бакр. Хадиджа вероятно е посещавала в Лондон ислямски център, след като е приела исляма като тийнейджърка.
В интернет тя призовава жените да се присъединят към ИД, приветства убийството на сириец, който е изнасилил жена, въпреки че нейните другари в борбата – джихадистите от ИД, всеки ден изнасилват похитени от тях жени. В репортаж на британския Четвърти канал Хадиджа е показана как стреля с автомат „Калашников“, цялата забулена и как ходи въоръжена на пазар. Според Мелани Смит от лондонския „Кингс колидж,“ джихадистките са 10% от бойците на ИД и са на средна възраст между 16 и 24 години.
Aкса Махмуд, на 20 години, е учила в най-добрите училища в Глазгоу.
Сега е начело на женската бригада Хансаа, която в сирийския град Ракка надзирава бордей с жени-робини, предназначени да задоволяват потребностите на бойците на „Ислямска държава“. Днес Акса е смятана за висш кадър в ръководството на ИД. През ноември 2013 г. Акса казва на родителите си, че иска да отпътува и после следите ѝ се губят, докато не се появява в Ракка начело на женския отряд.
За ИД жените са от полза по две причини – грижат се за къщата и децата и задоволяват сексуалните нужни на бойците. Ето защо в последно време се влага такава енергия за набиране на нови жени в редиците на организацията.
Бригадата Хансаа има за задача освен да се грижи за бордея и да играе ролята на нравствена полиция на ИД. Жените от този отряд са известни с жестокостта си. Говори се, че измъчвали със средновековни уреди за мъчения жени, чието ислямско було не било достатъчно плътно или ръцете им не били покрити с ръкавици. Отрядът държи и хотел, в който се настаняват чужденките, дошли на джихад сами и които все още не са поверени на грижите на бъдещ съпруг – джихадист. Смята се, че в този отряд има най-малко 7 британки.
Сред възпитаничките на Акса са две близначки от Манчестър – Захра и Самла Халан.
Захра неотдавна качи в „Туитър“ своя снимка като джихадистка, на която позира цялата забулена и с автомат. Двете близначки са дошли в Ракка с нискотарифен полет от Великобритания до турския град Газиантеп. Последвал ги е брат им. Всички те са били уверени, че идват в Сирия, за да полагат основите на нова страна. Днес Захра и Самла са омъжени за джихадисти. Техните родители са се опитали да ги върнат във Великобритания, дори са отишли при тях в Сирия, но близначките не поискали да ги изслушат.
За първи път феноменът на момичетата, отиващи в редиците на ИД, нашумя с историята на двете приятелки на 16 години от Австрия Самра Кесинович и Сабрина Селимович. Днес 14 жени от Виена са отишли в ИД.
Сабрина и Самра, които са от босненскси произход, преди да заминат са писали по стените на училището си, че обичат „Ал Каида“. В прощалното си писмо Сабрина пише на родителите си, че ще умре за Аллах и ги призовава да не се опитват да я открият. Смята се, че момичетата са се радикализирали в джамия във Виена.
19-годишната американка Шанън Конъли се опита да отиде в редиците на ИД, за да стане медицинска сестра на джихадистите. Запозната и с някои американски военни техники, тя искаше също така да ги приложи в редиците на ислямистите, но беше арестувана на летището в Денвър и беше осъдена на 4 години затвор и глоба от 250 хил. долара.
В редиците на ИД има и 27-годишна италианка – Мария Джулия Серджо, приела името Фатима. Смята се, че тя е приела исляма заради първия си приятел, който после изоставя, за да се ожени за албанец, живеещ в Италия, но с връзки с Билал Боснич, имам, арестуван през септември в Босна по обвинения за набиране на джихадисти.
Звездата сред чуждите джихадисти е половинката на атентатора от Париж Амеди Кулибали.
Хаят Бумедиен, французойка от магребски произход, от семейство с шест деца, рано загубила майка си и принудена да живее в социален център. Бумедиен е преминала в Сирия от Турция 8 януари. Тя даде през февруари интервю за френскоезично издание на списание на ИД, в което възхвалява живота в халифата, обявен от джихадистите. Твърди се, че 26-годишната жена е бременна в четвърти или пети месец.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини