Килър влязъл у нас през Маказа с документи на мъртвец

Албанецът Арманд Фоня, издирван от Европол, е замесен в покушения в Атина, извършени на 13 ноември м.г.

Соченият за поръчител на три убийства албанец Арманд Фоня се съгласи да бъде екстрадиран. Той бе обявен за издирване от Европол по молба на гръцките власти. В Атина Фоня ще отговаря за подбудителство, въпреки че покушенията са били неуспешни.
Фоня бе задържан на 5 февруари на граничния пункт Златоград при опит да излезе от България. Полицаите се усъмнили, че нещо не е наред с документите на чужденеца и ги проверили щателно. Оказало се, че 20 дни по-рано албанецът е влязъл безпроблемно у нас с личната карта на умрял преди година грък. В тескерето била сменена снимката, също данните за височината и месторождението. Фалшификациите убегнали на граничарите на Маказа при влизането на мъжа в България.
По време на проверката на Златоград и последвалото разследване станало ясно, че мъжът всъщност е 35-годишният Арманд Фоня, роден в град Лушня. Не е ясно дали Фоня е поддържал връзки с ъндърграунда в родния си град, но за клана „Лушня“ се знае, че е една от най-бруталните престъпни групировки в Албания. Фоня е със средно образование, женен и има дете. Той е търсен чрез шенгенската информационна система, след като атинската апелативна прокуратура му повдигнала обвинения за подбудителство към три убийства. Покушенията, при които в крайна сметка жертвите оцелели, са извършени вечерта на 13 ноември миналата година. Мъж пробвал да застреля с пистолет трима човека в квартал „Неас Космос“ на гръцката столица. Двама успели да се спасят от пороя от куршуми, а третият е оцелял след животоспасяваща операция. Килърът е задържан и впоследствие посочил Фоня за поръчител. Пред Смолянския окръжен съд, който трябваше да реши за екстрадицията на албанеца, той обаче твърдеше, че никога не е виждал стрелеца.
По време на делото стана ясно, че докато бил у нас, Фоня не е страдал от липса на пари. Като влязъл в България, наел такси до София. Щял да лети до Канада, като смятал да се покрие при роднини, които живеят там. В последния момент обаче се отказал, явно притеснен да не бъде арестуван на летището. Пак наел такси и с него пресякъл страната до Златоград. След това бил заловен. Първоначално не е станало ясно, че това е заподозреният в убийствата, и той е съден за незаконно преминаване на държавна граница с преправен документ. Фоня отнася наказание от 10 месеца условна присъда и 100 лв. глоба. След това става ясно, че е търсен от Европол. Смолянският съд заседава по искането за екстрадиция. Преди обаче да се произнесе, албанецът сам поиска да замени българския арест с килия в Гърция, въпреки че ако бъде признат за виновен, законодателството в южната ни съседка предвижда до доживотен пандиз за подобни престъпления. Всеки момент се очаква той да бъде предаден на гръцките власти.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини