СИРИЗА внесе първия закон срещу бедността

Гръцкото правителство на радикалната левица изпрати в парламента първия си законопроект, посветен на борбата с бедността и срещу „хуманитарната криза“.
Програмата включва доставка на безплатно електричество, бонове за храна и помощ за настаняване в жилища за нуждаещите се домакинства, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. 

С внасянето в парламента на текста, предвиждащ "действия за борба с хуманитарната криза", премиерът Алексис Ципрас се опитва да изпълни предизборните си обещания след отстъпките, които направи миналата седмица на кредиторите на Гърция, за да постигне продължаване на финансовата помощ за страната. 

Законопроектът, който първо трябва да бъде обсъден в съответната комисия преди да бъде гласуван на още неопределена дата, предвижда да се възстанови електроснабдяването на домакинствата, които не могат да си плащат тока и да им бъдат доставени до 300 киловатчаса безплатно електричество до края на годината. 

До 30 000 домакинства ще получат помощ на стойност 70 до 220 евро за жилища. Около 300 000 гърци ще получат купони за храна. 

Цената на тези социални мерки не се уточнява.

Дълбоката рецесия заради политиката на икономии и икономическата криза през последните шест години имат драматично въздействие“, се казва в мотивите към закона, цитирани от Ройтерс и "Фокус".
 
„Този проектозакон цели да се пребори с хуманитарната криза чрез мерки, които гарантиратдостъп до основни стоки“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини