Доларът отстъпва, след коментари на съветник на правителството в Япония

Австралийският долар нарасна на валутните пазари, след като Австралийската централна банка реши да остави лихвите без промяна. Щатската валута попадна под натиск срещу йената след коментари пред „Уолстрийт джърнъл” на Естуро Хонда, икономически съветник на премиера Шинзо Абе, че двойката долар/йена се намира в горната част на зоната на комфорт. Тези думи свалиха зелените пари от триседмичния връх на 120.27 до 119.70.

Главното движение обаче беше при австралийския долар, който напредна срещу американския си съименник при решението на централната банка да остави лихвите без промяна на рекордно ниските нива от 2.25%, което изненада някои играчи очакващи нова редукция след тази през февруари. Валутата скочи до 0.7845 при дъно по-рано на 0.7751. Това повишение обаче може да се окаже краткотрайно, тъй като рано или късно Австралийската централна банка ще трябва да намали лихвите.

Междувременно еврото е на 1.1195, покачвайки се бавно след вчерашното шест седмично дъно от 1.1160. По-високата доходност по американските облигации ограничи загубите на долара. Тази на десет годишните достигна почти 2%. Те нараснаха заради новите рекорди на Уолстрийт, както и заради някои икономически данни. Частният доход и личните разходи за потребление в САЩ нараснаха, докато потребителските и жилищните разходи се оказаха слаби.

Миналата седмица купувачите на долари бяха първоначално разочаровани от предпазливите коментари на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, но след това получиха сила от данни показали, че базовата инфлация в САЩ е нараснала с повече от очакваното.

Златото пада заради силата на долара

Златото пада за втора сесия и се отдалечава от двуседмичния връх, тъй като нарастват очакванията за повишение на лихвите в САЩ, които дават сила на долара. Металът отчете най-голям месечен спад през февруари за последните пет месеца, докато Федералния резерв е на път да повиши лихвите през тази година за първи път след 2006 при засилваща се американска икономика водена от силен пазар на труда.

Спот цената падна до 1194.90 долара за тройунция, но после се възстанови и е на 1207 долара. Силно търсене от Китай задържа златото над нивата от 1200 и доведе дори покачване до 1223.20 долара в понеделник.

Седем от сегашните 17 членове на Фед споделят, че искат поне опцията за повишение на лихвите през юни или за по-ранно повишение на очакванията, че заплатите и инфлацията ще нараснат.

Според анализатори в близък план търговията при златото ще е между 1180 и 1220 долара като търсенето от топ потребителите Китай и Индия няма да окаже трайна подкрепа.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини