Класическо Хасково: Имаме спорт за 200 хил, а нямаме култура за 2 стотинки

Борислав Вълков призовава здравия разум да върне културата в града


Хасково харчи 200 хиляди за спорт, но не смята за целесъобразно да отделя и 2 стотинки за културата, насаждана от един симфоничен оркестър. Това е голямата болка на музикантите от хасковския симфоничен оркестър закрит с решение на местния общински съвет през март миналата година. Цяла година обещания, че над половин вековната традиция в Хасково ще се възстанови, не доведоха до нищо и в момента градът е един от малкото областни, където класическата музика няма своята волеизява под никаква форма. В града не смеят и да мечтаят за опера/тя е на 60 км от центъра на Хасково/, но вече не могат да имат и симфоничен оркестър, който да ни припомня от време на време, че има и такива субекти като Моцарт, Шуберт, Лист, Вивалди, Чайковски и много други, наричани от цивилизования свят „класика“. Вместо това си имаме спорт. За 200 бона годишно. Какво възпитава този спорт е спорно, но прякото следствието от изхарчените много хиляди годишно е едно 2-ро място от 6 отбора и едно последно от 12. Като последното е гарнирано със загуби от 8:0, нищо че става дума за футбол, а на за служебната загуба на хандбала.

Липсата на култура обрича Хасково на духовна стагнация, смятат над 30 музиканта и културни деятели обединени в инициативен комитет, поставил си за цел възстановяването на симфоничния оркестър в града. Комитетът не включва само местни люде, а едни от най-изтъкнатите културтрегери в София и България в лицето на ректора на музикална академия Димитър Момчилов, зам.-ректора му проф. Йовчо Крушев и един от най-известните диригенти в България Пламен Джуров. При условие че в Хасково има готово и професионално звено/и единствено в областта/ в сферата на класическата музика, закриването му е удар по културата в региона, смятат творците в изявление разпратено до медиите в Хасково. С това изявление е запознат и кмета Георги Иванов. Той обаче заявил, че връщането на оркестъра зависи от някаква финансова възвръщаемост и наличие на интерес. Който според тази изповядващите тази гледна точка, липсва в Хасково. И така, имат ли Хасково рецептори за класическа музика за да оправдаят хвърляните за нея пари?

Годишната издръжка на симфоничния оркестър не може да се сравнява с тази на футбола-класическата музика гълта 10-12 хиляди месечно, дори и на максимума си е 144 хиляди лева годишно. Тези пари биха били безкрайно много ако никой не му дреме за класиката. Затова оркестъра си направил следствен експеримент В месеците след закриването си те провели 3/три/ концерта на собствени разноски, съобщи един от музикантите Борислав Вълков, част от инициативния комитет за възстановяването на симфоничния оркестър. Резултатът надминал очакванията. И в трите случая залата на драматичния театър бил препълнен, много повече от други високохвалени постановки в уж изживяващия своя ренесанс български театър. И понеже времето казва всичко, класическият оркестър в Хасково съществува от 1950-та година и за тези 64 години е успял да създаде и поддържа своя аудитория. Тя няма масовите рецептори на масите, нито първичната страст на футболната любов, но възпитава много различно и липсващо ни светоусещане, което превръща хората в различни. За разлика от клонираните в агитките, които неотделимо пеят в един глас, че съдията е педе*ас. От година това различното внушение липсва и в Хасково поне, съдията наистина е педе*ас. Както и че бирата е за пиене, водата е за миене, а автобусите за чупене. Тези изконни истини ги няма в Бетовен, затова може би и Бетовен го няма вече в Хасково.

В името на тези, които смятат, че димитровградската фолклорна музика не е най-подходящия музикален фон за Хасково, а рефренът на футбола не е единствената възможна партитура за децата ни, Инициативния комитет призовава към здравия разум, уважението към традициите от страна на кмета и общинските съветници, и пледира за възстановяването на симфоничния оркестър в името на пълноценното развитие на Хасково. В подкрепа на това искане са се включили с имената си 230 музиканти от Хасково и България. В случай, че здравия разум се окаже дефицит, класиците се надяват някоя от политическите сили в хасковския общински съвет да вкара за разглеждане тяхното предложение в общинския съвет, където политическата воля да приеме, че има и културна необходимост. В града направил Слави Бинев депутат това е слаба надежда, но засега все още я има.

Г.Христов

Симфоничният оркестър има над половинвековна традиция в Хасково
230 музиканти са се включили в подписката до Обс и кмета Георги Иванов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    At
    ATAMAN
    19 -3
    06:41, 5 мар 2015
    Na kmeta mnogo mu puka za opera samo gleda lapa mangala mu s mangal
Последни новини