Оранжев код за сняг и поледици в 4 области

Оранжев код за сняг е обявен за днес в четири области - Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив, където се очаква валежите да продължат. Стотици селища са без ток
В други 10 области е в сила жълт код за сняг и поледици – Видин, Монтана, Враца, София-област, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково.

В планинските части в Софийско и Благоевградско снежната покривка ще се увеличи с още 10-20 см. Във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково валежите ще продължат, като очакваните количества за денонощието са 20-30 л/кв.м.

В събота силни снеговалежи блокираха областите Смолян и Кърджали. На места преспите там достигнаха до метър и половина. Стотици селища останаха без ток- в двете области, както и в Северозападна България, около Плевен, Ловеч, Пловдивско. Екипи постоянно възстановяват електрозахранването.

Бедственото положение в двете области остава и в неделя. Ситуацията в Кърджали е изключително тежка заради обилния снеговалеж, който продължава второ денонощие. Над 380 са населените места без ток.

Проблеми с прекъснато електроснабдяване има и в Ловешко, Благоевград, Враца, Разлог, Якоруда, Банско, Сандански, Белица, Софийска област.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН предвижда слабо подобрение на времето.

Почти без валежи ще остане в най-източната част от страната, където ще има и слаби разкъсвания на облачността. Там ще продължи да духа умерен и силен вятър от североизток, в останалата част от страната ще е предимно умерен.

В началото на седмицата над страната ще преобладава облачно време. На отделни места ще има слаби превалявания от сняг, в източните райони – от дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните – между 1° и 6°. В средата на седмицата вятърът ще се ориентира от запад и дневните температурите слабо ще се повишат. Валежите, в повечето райони, временно ще спрат.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини