ВВС помага на бедстващи в Родопите, хеликоптер изтегли с лебедка бременна

Два вертолета AS 532AL "Кугар" от авиобаза Крумово летяха над Родопите за осигуряване на медицинска евакуация, лекарства и хранителни продукти до населени места на територията на кърджалийско, по искане на областния управител.

Операцията, която изпълни екипажът на първия вертолет, се извърши изцяло в режим на висене - нещо, което се прилага за първи път в реална ситуация, съобщават от Военното министерство. Маршрутът започна от село Любен, където спасителят сержант Георги Славов, заедно с майор д-р Дияна Станева, се спуснаха с лебедка и оказаха първа помощ на 65-годишна диабетичка. След това хеликоптерът се отправи към село Голобрад, където екипът помогна на онкоболна с обезболяващи лекарства. От село Горно Прахово отново в режим на висене с помощта на носилка бе евакуирана 34-годишна бременна жена. В 16.43 часа задачата приключи успешно.

На борда на първия "Кугар" бяха майор Димитър Бабачев - командир, майор Крум Семов - втори пилот, бордни инженери капитан Пламен Мицев и капитан Красимир Русев и бордни спасители майор Петко Кискинов, старши сержант Георги Славов, старши сержант Станимир Жеков и цивилен служител Антон Христозов. В операцията взе участие и медицински екип от Военна болница в Пловдив - майор д-р Дияна Станева-Гочева и д-р Марин Стоянов.
Вторият "Кугър" излетя от летище Крумово в 15.15 часа. Задачата на екипажа бе да достави инсулин и хранителни продукти. Минути след излитането му постъпи ново искане от областния управител на Кърджали за транспортиране на болна жена в тежко състояние от селоЧерничево. В движение задачата за доставка на инсулин и хранителни продукти отстъпи пред спасяването на човешки живот.

Жената вече е в болница, доставени са инсулин за диабетно-болните в село Любен и храни за децата в Голобрад. Вертолетът се прибра успешно в авиобаза Крумово в 17.33 часа.

В екипажа на втория хеликоптер бяха включени подпол. Филип Ангелов - командир, майор Йордан Йорданов - втори пилот, бордни инженери кап. Васил Ганчев и кап. Владимир Драгнев и бордни спасители старши сержант Георги Филипов и сержант Иван Кацаров.

От Военното министерство съобщават, че екипажите са работили при изключително трудни метеорологични условия - ниска долна граница на облаците, малка видимост, планинска местност и 1 - 1.5 метра снежна покривка.

Снимки: МО
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини