Фукушима - трагедията, която не можем да забравим

Япония днес отбелязва 4-тата годишнина от разрушителното цунами, което отне хиляди човешки животи и предизвика ядрена криза. Трагедия, която остави видими отпечатъци върху планетата и продължава да носи нещастие за мнозина.

Възпоменателни церемонии се състояха в градовете, попаднали в зоната на бедствието и в Токио, където император Акихито и империатрица Мичико отдадоха почит на  загиналите в най-голямото бедствие, връхлитало Япония в мирно време.

Телевизионните кадри показаха жертви и доброволци стиснали ръце в молитва в близост до поразена от цунамито сграда в североизточния пристанищен град Минамисанрику, едно от многото напомняния за разрушенията.

Минута мълчание последва звукът на сирените в 14:46, точният момент в който заметресение с магнитут 9 по Рихтер разтърси района.

Неговата огромна сила, предизвика стена от вода, движеща се със скорост на реактивен самолет до брега. В рамките на минути цели общонсти бяха заличени, цели семейства загубиха живота си.

Ситуацията около засегнатите от бедствието хора остава сериозна - каза императорът по време не церемонията.

Важно е да продължим да полагаме усилия, за да построим по-безопасни места, без да забравяме урока, който научихме.

По данни на полицията 15 891 души са били официално обявени за мъртви при бедствието, а други 2 584 все още се водят изчезнали. Все още има случаи на намиране на човешки останки.

За хиляди роднини липсата на останки прави преживяването на трагедията още по-тежко, някои от тях продължават да търсят.

"Някой трябва да го направи, да обходи брега", казва Такаюки Уено, който през уикенда претърси щателно пустия зимен бряг за останките на своя 3-годишен син.

В Сичигахама 28 полицаи проведоха тиха молитва в сряда преди да пристъпят към издирването на телата на липсващите хора от два японски града.

Намирали сме кости на брега, но те са предимно от животни, казва Хиденори Касахара - полицейски служител докато претърсва пясъка.

Все още имаме надежда, че може да открием тела, заради роднините на жертвите, казва той пред АФП

Ядреното бедствие, което цунамито предизвика в ядрената централа Фукушима , продължава да преследва Япония и да предизвиква национален дебат.

Поразената ядрена централа остава опасна и сложният процес по извеждането и от експлоатация се очаква да продължи десетилетия.

Въпреки, че липсват доказателста, все по-нарастващи са страховете за ефекта върху здравето на хората от радиоактивното изтичане.

След като успешно успяха да отстранят отработеното гориво от Фукушима, от фирмата оператор Tokyo Electric Power все още не успяват да се справят с непрексънато увеличаващото се количесто замърсена вода.

Всички ядрени реактори в Япония постепенно бяха изключени след трагедията.

Докато министър председателя Абе и неговото правителство биха се върнали отново към атомната енергия, основно заради високата цена на изкопаемото гориво, предизвикана от промени в курса на валутата, хората не са убедени.

Наблюдателите дадоха зелена светлина на пускането отново в експлоатация на 4 реактора в 2 електроцентрали, но реалното им включване ще бъде отложено до приключването на едномесечите обществени дебати и докато местните власти не дадат благословията си.

Въпреки че правителството обеща милиарди долари за възстановяване на разрушенията от бедствието, напредъкът в поразените райони е бавен. Някои от общностите са се превърнали в призрачни градове, а хиляди бежанци все още не успяват да се справят с последиците.

Според правителството близо 230 000 души, все още не могат да се върнат по родните си места, много от тях заради кризата с Фукушима. От тях 80 000 живеят във временни жилища.

Възстановяването навлиза в нов етап, каза Абе на пресконференция във вторник.
Ще помогнем на жертвите от бедствите да се справят с последиците, казва Абе. Правителството ще им осигури възможно най-добрата подкрепа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини