Какво трябва да знаем за новия USB стандарт Type-C

Ако се замислите, независимо дали сте в офиса или у дома си, вероятността да откриете около себе си поне няколко устройства, оборудвани с Universal Serial Bus (USB) кабели е голяма. Като цяло, около 3 милиарда USB портове се доставят всяка година и със сигурност това е най-успешния вид периферна връзка. 

Днес обаче USB вече изостава от новия стандарт Thunderbolt както по скорост, така и по лекота на използване. Нещата обаче може да се променят с новия USB стандарт Type-C, който беше представен по време на тазгодишното събитие CES 2015. USB стандартът „тип C“ ще унифицира напълно USB буксата, а зареждащите и предаващите данни кабели ще имат еднакви букси за вход и изход, замествайки по-старите модели от A и B тип. 

USB  Type-C ще може да се свързва с всякакъв вид устройства от различни марки, включително компютри, телефони и устройства за съхранение на данни. Вижте кои 3 неща още трябва да знаете за новия USB стандарт Type-C, според cnet. 

1. По-лесно може да го включите

Повече няма да пилеете времето си, за да се уверявате, че кабелът е включен по правилния начин, защото „Type-C“ не може да бъде поставен погрешно, тъй като е симетричен и няма „горна и долна“ страна.  

2. Трансфера на данни и възможността за захранване са значително подобрени 

USB C ще бъде с по-бърз трансфер на данни – 10 Gbps, което е двойно спрямо скоростта на трансфер на USB 3.0 (5 Gbps) и по-голяма мощност, което означава, че скоростта и захранването на твърди дискове, телефони и други устройства ще стане по-бързо. Същите пък ще могат да получават още по-тънки корпуси, тъй като височината на „Type-C“ е много по-малък. Type-C портовете имат размери само 8,4 мм от 2,6 мм. 

3. USB Type-C ще поддържа видео с 5К резолюция

Благодарение на новия DisplayPort Alternate Mode, предстоящите USB Type-C конектори ще могат да се свързват не само със смартфони и таблети, но също с лаптопи, монитори, компютри и други джаджи, като предават DisplayPort сигнали със скорост от 8.1Gbps. Успоредно с това, новият конектор ще пренася SuperSpeеd USB информация със 10Gbps и ще може да възпроизвежда видео с 5K резолюция от 5120 х 2880 пиксела.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини