Гърция може да остане на червено в края на месеца

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опасява, че страната му ще остане без пари в края на месеца, пише днес германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

Лидерът на гръцката радикална левица, който е премиер от два месеца, изказа опасенията си пред председателя на Европейския парламент германеца Мартин Шулц в разговор в петък в Брюксел, уточнява ФАЦ.

Ципрас има спешна нужда от пари, казва Шулц за вестника. Затова той трябва да убеди Еврогрупата (министрите на финансите на страните от зоната на еврото) и ЕЦБ (Европейската централна банка) във волята си да предприеме реформи и то още тази седмица, добавя германският социалдемократ.

Алексис Ципрас иска ЕЦБ да вдигне тавана на краткосрочните облигации, които Гърция може да издава, от 2 на 3 милиарда евро. Мартин Шулц, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер казаха на гръцкия премиер да изпрати следващата седмица писмо до Еврогрупата, в което Атина поема задължението да извърши приватизации и да осигури по-голяма събираемост на данъците.

Ципрас, според вестника е, поел ангажимент, макар и доста неясен, докато в същото време преговорите между Атина и кредиторите, на първо място Европейския съюз, закъсняват и тъпчат на едно място от няколко седмици.

Гърция е в безнадеждна ситуация - през март тя има да изплаща големи суми, преди всичко на МВФ, един от главните й кредитори. Атина, която изплати в петък нов транш заеми от 336 милиона евро, трябва да погаси още 896 милиона евро на тази финансова институция до края на месеца в рамките на погасяването на 240-те милиарда евро заеми, отпуснати след 2010 г.

Финансовите възможности на страната са ограничени, тъй като тя не може да получава средносрочни и дългосрочни заеми, а отпускането на транша от 7 милиарда евро от страна на кредиторите е отложено, докато ляворадикалното правителство извърши реформи.

Вчера Мартин Шулц призова Алексис Ципрас да скъса коалицията с партията "Независимите гърци", която е младшият й партньор.

"Аз смятам за грешка коалицията на левите партии (СИРИЗА) с тези десни популисти", заяви председателят на ЕП. Шулц отбеляза, че е дал ясно да се разбере това на срещата на Ципрас този петък. "Един слон в стъкларски магазин ми се вижда като тънък политик в сравнение с господин Каменос", добави Шулц.

Самият Панос Каменос, който е лидер на партията и военен министър, в публикувано интервю за в. "Билд" обвини германските власти в намеса във вътрешните работи на страната му.

"Правителството на Германия се намесва в работи, които не го засягат, отбеляза той. Допустимо ли е преди сформирането на правителството посланикът на ФРГ да оказва натиск върху СИРИЗА, подтиквайки я да откаже коалиция с нас?%, изтъкна Каменос.

Министърът отбеляза още, че "не разбира защо Волфганг Шойбле (финансовият министър на ФРГ) всеки ден прави изявления срещу Гърция. Това е равносилно на психологическа война и по този начин Шойбле трови отношенията между двете страни", подчерта Каменос.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини