Министър Павлова пое координацията по разчистване на огромното свлачище между Смолян - Асеновград

Снимки: МО

Пътят между Асеновград и Смолян остава затворен за поне 48 часа. Над 4000 куб. м или 10 хиляди тона скална маса е блокирала и двете ленти.

Министърът на регионалното развитие е на мястото на инцидента и ръководи екипите, които работят още от тази нощ. Лиляна Павлова отбеляза, че главният път ще остане затворен за движение минимум 48 часа. "Свлачището е огромно и много опасно. Има вероятност да се свлекат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно", заяви тя. Обходните маршрути за движение са Смолян - Кричим - Девин или Смолян - Кърджали - Пловдив. "Създадена е нужната организация. Полицията спира движението по опасния път и пренасочва пътуващите по безопасните обходни трасета", обясни Павлова.       

Свлачището се е активирало през нощта. "Проблемът с разчистването идва от това, че скалните късове са много големи и е трудното извозването им. В момента правим анализ каква част от тях ще бъдат взривени", заяви още министърът. Павлова добави, че ще бъде включена специализирана техника, която работи на магистрала "Марица". Ще бъде предоставена и специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват. "При по-малките свлачища частично се почиства, но тук скалната маса е огромна и тежка, което налага извозване и депониране. Една част ще се извози в Асеновград, друга - в близко до мястото депо. Критичното в момента е, че има огромни камъни и има риск те да паднат по всяко едно време върху техниката докато работи. Не може да застрашим живота на работниците. Заради това няма да работим по самото разчистване", каза още Павлова.      

Сформиран е екип от професионалисти и алпинисти, които със специални хидравлични възглавници и крикове утре ще се качат и под сериозен контрол ще започнат обрушаване на скалните парчета.

След като се обрушат огромните и опасни скални парчета ще се взривят опасните камъни долу, за да се намали обема на скалната маса. Всичко това ще продължи минимум 48 часа, защото работата е изключително рискова. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището.

Шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров също пътува на място, за да координира и ръководи акцията.      

Министър Лиляна Павлова поясни, че тепърва ще се работи за обезопасяване на големите свлачища в Родопите, застрашаващи пътуващите по главните направления: "Вече имаме готови проекти за трайно решаване на проблема. Там където е най-опасно ще изградим полутунели, а на други места ще поставим специални, движещи се мрежи, за са решим проблемите."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини