Гърция прие закона за борба с бедността

Гръцките депутати приеха законопроект за борба с бедността, който предвижда икономическа помощ за семействата, преживяващи тежки финансови затруднения.
Текстът бе одобрен въпреки безпокойството на ЕС, че Гърция не се е консултирала предварително със своите кредитори.

Законопроектът за борба с бедността предвижда помощ за семействата с ниски доходи под формата на безплатно електричество, субсидии за наем на жилище до 220 евро на месец за 30 хиляди домакинства и ваучери за храна за около 300 хиляди гърци, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По-рано гръцкият премиер Алексис Ципрас увери, че правителството му ще спази предизборното си обещание да сложи край на мерките за бюджетни икономии, предаде Асошиейтед прес. Ципрас говори в парламента преди депутатите да гласуват проектозакона за борба с бедността.

В петък гръцкият парламент ще подложи на гласуване друг проектозакон, отнасящ се до облекчения при просрочени данъчни задължения и пенсионни вноски чрез удължаване на сроковете за плащанията.

"Няма да оттеглим проектите за преодоляване на хуманитарната криза и схемата за плащания на сто вноски, за да уредят данъкоплатците дълговете си към държавата", обяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис в интервю за частната телевизия Скай.

Кредиторите на страната обаче са обезпокоени, че Гърция не може да си позволи да изпълни тези предложения. Наблюдатели тълкуват като предизвикателно поведението на Атина преди очакваната днес среща на Ципрас с европейски лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд, в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Гавриил Сакеларидис изтъкна пред телевизия Скай, че кредиторите са знаели предварително за тези законопроекти, добавяйки, че този, който се отнася до борбата с бедността, е с малък бюджет в размер на около 200 милиона евро. Относно другия законопроект правителството подчерта, че той ще спомогне за увеличаването на така необходимите данъчни постъпления.

Европейската комисия, която е единият от тримата кредитори на Гърция, постави под въпрос съвместимостта на мерките с договореното на 20 февруари удължаване на кредитното споразумение за страната.

"Централен елемент" на сделката бе, че "гръцките власти трябва да работят конструктивно с институциите, което предполага, че ще има консултации по новите мерки", посочи еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини