Доларът отново набира сила

Внезапен обрат вчера доведе до сила на долара, но въпреки това е на път да запише втора поредна седмица на загуби. След по-умерения подход на Федералния резерв  миналата седмица, купуващите долари са по-предпазливи. Серия от окуражаващи данни обаче в четвъртък и покачване на доходността по американските облигации помогнаха на зелените пари да поскъпнат, коментира bnr.bg.

Долар/йена е на 119.17 след едномесечното дъно на 118.33. Евро/долар е на 1.0882, след като не успя да се задържи за четвърти път през последните две седмици над 1.10.

Данни вчера разкриха, че молбите за помощи срещу безработица са спаднали последната седмица с повече от очакваното. Друг доклад показа, че активността в сектора на услугите е достигнала през март шест месечен връх. В допълнение, двама представители на ФЕД обявиха, че централната банка трябва да повишава лихвите по-късно през годината независимо от слабия старт на икономиката през 2014 година. Високо доходните валути бяха притиснати от волатилността в цените на суровините и опасенията за по-бавен растеж в Китай. Австралийският долар е отново на 0.78 след двумесечния връх от 0.7939 в началото на седмицата.

Търговията днес е относително спокойна, а инвеститорите са предпазливи преди реч на председателя на ФЕД Джанет Йелен. Тя ще говори за монетарната политика на конференция организирана от Федералния резерв в Сан Франциско.

Седем дневно рали на златото

Златото поевтиня днес, а дилърите прибират печалби след седем дневното рали, докато долара се засили след силни данни от САЩ. Металът обаче е на път да отчете втора поредна седмица на печалби заради очакванията, че американските лихви ще останат по-дълго на ниски нива.

Напрежението в Близкия изток, където Саудитска Арабия и съюзниците й нанесоха въздушни удари в Йемен, даде известна подкрепа на метала предлагащ сигурност. Спот цената е 1202 долара за тройунция. Златото скочи вчера до 1219.40 долара, което е най-високо ниво след 2 март, но загуби печалбите й се приближи към зоната от 1200 долара, където вероятно ще консолидира в близък план. Златото е търсено от инвеститорите, когато нарасне геополитическия риск и намалее търсенето на рискови позиции. Неуспехът му обаче да задържи вчерашните върхове прави търгуващите предпазливи. Наистина вчера беше пробита 100-дневната пълзяща средна при 1208 долара, но затварянето под нея сигнализира, че растежа приближава своя край.

Засега метала отчита покачване от 1.5% за седмицата след седем дневно рали, най-дългото след август 2012. Металът е доста търсен след предпазливия тон на Федералния резерв от миналата седмица относно американската икономика и скоростта на повишения на лихвите. Едно тяхно агресивно покачване би навредило на златото, което е актив не носещ лихви.

SPDR Gold Trust, най-големия фонд за търговия със злато в света, обяви вчера, че активите му отново са паднали, този път с близо 6 тона до 737.24 тона.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини