Турция разреши употребата на огнестрелно оръжие срещу демонстранти

С голямо мнозинство турският парламент прие закон за сигурността, за да разшири полицейските правомощия и да разреши употребата на огнестрелно оръжие срещу демонстранти. Това задълбочава страховете за репресии на десиденти преди парламентарните избори, съобщава „Ройтерс".

Законът понесе жестоки критики от опозиционните партии, които заявиха, че управляващата Партия на справедливостта и развитието става по-авторитарна. Представители на размирното кюрдско малцинство се опасяват, че законът може да бъде използван срещу тях.

Правителството внезапно оттегли законопроекта миналия месец, след като няколко дебата прераснаха в размирици в парламента. Днес в парламента бе приета съкратена версия на закона.

Парламентът прие още един закон, който позволява наминистрите да ограничават достъпа до интернет сайтове, за които се счита, че застрашават живота на хора, обществения ред или правата и свободите. Този закон също бе подложен на критики.

Анкара многократно заяви, че реформите в сектор сигурност ще помогнат за изравняване на полицейските правомощия с тези на европейските партньори, въпреки че това е оспорвано от правозащитните групи. Критиците заявяват, че свободата на словото в Турция е под заплаха на основаната от Ердоган Партия на справедливостта и развитието.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини