Бензиностанции мамят по тъмно

В страната има бензиностанции, които само чакат да се мръкне и веднага превключват на по-скъпа тарифа. „Имаме проблем с колонки, които нощем изведнъж започват да отчитат различно количество от реално наливаното“, заяви Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Това беше една от причините късно в петък инспектори да извършат среднощни проверки на столични бензиностанции. Акцията, в която участва и репортер на „Преса“, завърши със запечатване на съмнителен пункт за гориво и глоби по 1000 лв. за различни по-малки нарушения.

Най-проблемен се оказа обект на бул. „Владимир Вазов“. Там се установиха пропуски в документацията, показваща произхода на продаваното гориво - не ставаше ясно къде е произведено или откъде е внесено. Затова обектът веднага беше запечатан. Взеха се проби, които ще бъдат изследвани в лаборатория.

„Данните ни показват, че в тъмната част на денонощието, когато се очаква, че инспекторите не работят, на определени обекти се извършват нерегламентирани доставки на горива“, обясни Стефан Цанков. От началото на 2015 г. от търговската мрежа в страната са изтеглени 44 000 литра дизел и 17 000 литра бензин, които не съответстват на нормите. Над 30 бензиностанции са били затворени временно заради проблеми с качеството и документите.

Среднощната проверка показа, че най-често търговците не поставят на видно място информация за произхода на горивото, което продават. В един от обектите резервоарите за бензин и дизел бяха чистени за последно през 2012 г. Ако това не се прави поне веднъж годишно, се получава утайка, която влошава качеството на горивото и създава проблеми на автомобила.

Не засякоха монопол при доставките

Акцията на държавната агенция по метрология опроверга твърденията, че в страната имало монопол при доставките и това било причина за високите цени на горивата.

От представени при проверката документи стана ясно, че „Шел“ получава вносни горива от търговеца на едро „Сакса“.

В обект на ОМВ дизелът е от българската рафинерия „Инса ойл“, а бензинът - внос. Доставчик на „Еко петролиум“ също се оказа „Сакса“. А бензиностанциите на „Лукойл“ логично се зареждат с гориво от рафинерията на компанията край Бургас.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини