Куче помогна на собственичката си да се излекува от рак

Куче, което надушва рак – звучи като научна фантастика, но всъщност е факт. И при това не е новина – защото лабрадорът Дейзи става известен във Великобритания още през миналата година. 

Дейзи е собственост на доктор Клеър Гест и ѝ спасява живота. Защото надушва бучка по тялото на стопанката си и след навременен преглед и манипулация ракът е хванат в ранна фаза.

„Невероятно е – един ден, когато я изведох, тя подскачаше непрекъснато около мен и ме буташе по гърдите. Усетих лека болка точно там, където ме побутваше с лапа. Направих преглед и смея да твърдя, че ако не го бях сторила, сега нямаше да разказвам историята”, споделя д-р Гест пред Animal Planet. 

Д-р Гест е учен, който специализира в поведенчески модели при животните. Нейната мечта е да докаже, че кучетата могат буквално да надушват рак. И Дейзи е доказателството, че има истина в думите ѝ. 

Още преди пет години д-р Гест публикува клинично изследване по въпроса. Разбира се, Дейзи е централна фигура в проучванията ѝ. От общо шест хиляди подушени от лабрадора проби на човешка урина, Дейзи е посочила 551 като потенциален източник на рак. И в 93% от случаите медицински изследвания на въпросните хора са доказали правотата на кучето! 

Освен Дейзи обаче, Клеър Гест иска да докаже, че може да се отглеждат и тренират и други кучета като нейния необикновен лабрадор. На база на нейните изследвания и други кучета са използвани за откриване на рак – т.нар. Medical Detection Dogs. Процентът на успех като цяло е също много висок – в 73% от случаите кучетата са се оказали прави. Но засега проектът ѝ не се развива така, както на нея ѝ се иска. Защото, както каза водещ специалист в раковите заболявания, не може във всяка лаборатория да има по едно куче, споделя Клеър. 

Кои са факторите, помагащи на кучетата да показват такава чувствителност? Всъщност най-добрите ни приятели сред животните имат отделен орган, способен да усеща миризма. При хората обонянието и дишането са свързани, но при кучетата е налице т.нар. якобсонов орган. Точно той е разделителната линия между дишането и душането. При издишване въздухът, поет от кучетата, излиза през странични ноздри, а централните могат „да се посветят” само на изследването на поетия с глътката въздух мирис. 

Сега в Medical Detection Dogs има 12 кучета. Всички те живеят нормален живот – със свои семейства от хора и работят в благотворителната организация на Клеър в Милтън Кийнс, в Лондон. Обучението им струва 5 хил. паунда – за всяко куче. А правотата на Клеър за кучетата се подкрепя и от нейни колеги – например през 2012 година, в европейски журнал по респираторни заболявания са публикувани данни, според които кучета са надушвали успешно наченки на рак от проби на ... дъх на хора.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини