Асеновградският музей показва в Димитровград божествените откровения в Родопите

Снимки: Исторически музей - Димитровград

"Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи" е експозицията, с която асеновградският исторически музей гостува в Димитровград. Изложбата илюстрира как еволюира представата за Бог и Божественото в Асеновград и региона от неолита до наши дни.
Боговете в зората на цивилизацията са показани чрез култови масички (VІІ-V в. пр.Хр.) и глави на различни идоли (V-ІV хил. пр.Хр.), а античността - чрез оброчни плочки, миниатюрни статуетки на Тракийския конник, Митра, Зевс, Хера, Хермес, Х
еката и др.
За да може зрителят да се докосне до достолепието на християнския храм и Родопската Света гора, в изложбата са включени фрагменти от стенописи и църковна утвар, както и оловни ампули от ХІ-ХІІІ век.
Православното изкуство в
региона е представено с иконите на Исус Христос (ХVІІв.) и Св. Богородица с младенеца (1747 г.) - истински шедьовър на тогавашното изкуство. Интерес представляват и иконите на православните християнски светци от ХVІІ век - Св. Йоан Богослов, Св. Атанасий, Св. Антоний и др.
Проектът за изложбата е осъществен с подкрепата на Министерство на културата, Община Асеновград и с благословията на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини