Опозицията проведе митинг „Минута на немълчание” за Немцов

Няколкостотин души се събраха на Големия Москворецки мост, където преди 40 дни бе убит опозиционният политик Борис Немцов, за да се поклонят пред паметта му.
Днешната акция беше наречена „Минута на немълчание”, като нейните организатори призоваха във всички градове на Русия в 11 часа неравнодушните хора да спрат за малко на тротоара, а автомобилите да подадат звуков сигнал, предаде БНР.

В определения час московчани изпълниха целия тротоар на моста в отсечката, където стана убийството. За реда бдяха подсилени полицейски патрули, които образуваха на пътното платно кордон, за да минават пешеходците, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Около мястото, където бе застрелян Немцов - съпредседател на партията РПР-ПАРНАС и депутат от областното законодателно събрание в Ярославъл, бяха разположени негови снимки, а на парапета - цветя и запалени кандила. Някои от хората носеха руски знамена с прикрепени черни траурни ленти. Минаващите коли сигнализираха с клаксони.

На мястото дойдоха и много журналисти.

Според опозиционния лидер Алексей Навални на това място най-малкото трябва да бъде поставена паметна плоча:

"Смятам, че Немцов беше човек от такъв мащаб и ролята на неговата личност е толкова голяма, че паметта за него трябва да бъде увековечена по мащабен начин и то именно в Москва".

Днес съратниците на Борис Немцов искаха да проведат и паметен концерт, но нито една московска зала или сцена не пожела да организира подобно мероприятие. Единствено телевизионният канал „Дождь” ще проведе следобед телевизионен маратон, посветен на паметта на Борис Немцов.

Междувременно московски съд върна в ареста трима обвиняеми по делото за убийството на Борис Немцов - Хамзат Бахаев, Шагид Губашев и Тамерлан Ескерханов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини