Галактическа забивка

След като iPhone 6 разби рекордите на Apple и помогна на компанията да запише още по-големи печалби, за Samsung стана пределно ясно, че ще се нуждае от много сериозен отговор. Той идва в лицето на новия Galaxy S6, който компанията представи в Барселона през март.

Още тогава корейската компания зае смелата позиция, че това е най-добрият смартфон, правен някога. Не само от нея, а от когото и да е било. Samsung изтъкна какви ли не предимства на S6 и неговия събрат S6 Edge. Вторият модел разчита на леко извит по левия и десен ръб екран. Но поради по-високата цена на Edge версията се очаква, че именно стандартният Galaxy S6 ще се радва на основната част от потребителския интерес.

Здрав дух, в здраво тяло
Дълги години една от основните критики към смартфоните на Samsung беше техният дизайн и използвани материали. Още от миналата година компанията започна постепенно да променя това, а S6 е кулминацията на нейния преход към премиум телефони с подобаващи материали. Основната част от корпуса на смартфона е направена от алуминий, при това подсилен, какъвто се използва в автомобилостроенето. Част от този алуминий може да бъде докосната и от потребителя, тъй като материалът обикаля целия ръб на корпуса. Предната и задната част пък са покрити с Gorilla Glass 4. Като цяло това наистина е най-добре изработеният смартфон на Samsung досега. Предоставената от "Мобилтел" тестова бройка е бяла, като телефонът ще се предлага още в черно, синьо и златисто. Самите цветове са нанесени по специална технология, която цели да симулира дълбочина, и леко се променят според ъгъла на светлината.

От гледна точка на дизайна тук вече става малко странно. За мнозина S6 ще прилича твърде много на iPhone 6. Смартфонът на Apple пък има прилики с HTC One M8. Изглежда, просто това е тенденцията в момента. Като изключим долният ръб на Galaxy S6, който е твърде близо по дизайн с този на iPhone 6, телефонът трудно може да бъде сбъркан с iPhone дори и отдалеч. Критика си завоюва и издаденият обектив на вградената камера на гърба. Това обаче няма как да бъде избегнато, защото Galaxy S6 разчита на механична стабилизация на изображението, за която е необходимо място. Тук функцията надделява над формата.

Все пак заради новия дизайн има известни промени във философията на компанията. За разлика от Galaxy S5 новият S6 не претендира да е водоустойчив. Освен това стъклено-алуминиевият корпус слага край и на сменяемите от потребителя батерии. Samsung се аргументира с извършения напредък при батерията, който според компанията елиминира необходимостта от сменяеми енергийни модули. За сметка на това S6 може да се зарежда и безжично, а зарядното в комплекта поддържа т.нар. бърз режим. Чрез него 10-минутно зареждане осигурява нови 4 часа пълноценна работа със смартфона.

Оценка 9.5/10
Плюсове + Качествена изработка + Добра камера с много възможности + Мощен хардуер
Минуси - Батерията не може да се сменя от потребителя - Няма слот за microSD карти

Напредък в софтуера
Промяната във философията на Samsung личи и при софтуера. Компанията е изоставила разбирането си, че смартфонът трябва да притежава възможно най-много функции, без значение дали те са реално полезни. Вместо това Galaxy S6 разчита на максимално опростен интерфейс, който се доближава много до стандартния Android 5.0 Lollipop, който е и операционната система на смартфона. Премахнати са повечето икони и функции, като са оставени само най-основните и те са заменени предимно с текст. Различните основни функции са отделени със собствени цветове, за да помагат при ориентирането в интерфейса.

Вградената камера е 16 МР с оптична стабилизация, LED светкавица, функция за автоматичен HDR режим и др. Тя може да записва и 4K видео. На предния панел има 5 МР камера, също с функция за автоматичен HDR и възможност за запис на Full HD видео. Предната камера е със 120-градусов ъгъл, подходящ за селфита, но Samsung не попада в капана да залива телефона с всякакви "селфи ориентирани" допълнителни функции. И тук Samsung опростява нещата, като на пръв поглед са достъпни само няколко основни функции. И действително, в автоматичен режим телефонът снима доста добре. Качеството на снимките е чудесно, а камерата реагира бързо. За почитателите на фотографията има и ръчен режим, който дава достъп до множество настройки, като има и опция за изтеглянето на още режими на работа на камерата.

Сериозен хардуер
Galaxy S6 разчита на 8-ядрен процесор, Exynos 7420, който е собствена разработка на Samsung. Той има четири ядра Cortex-A53, работещи на 1.5 GHz, и четири ядра Cortex-A57, работещи на 2.1 GHz. Смартфонът сам определя кои ядра да използва и как, като може да балансира между енергийна ефективност и оптимална производителност. Видеообработката е поверена на чипа Mali-T760, а оперативната памет е 3 GB.  Липсва слот за microSD карти, но телефонът ще се предлага с 32 GB, 64 GB или 128 GB вградена памет.

Наличният хардуер е повече от достатъчен за справяне с всякакви игри и приложения. Samsung се опитват да постигнат цялостно усещане за бързина, като всички менюта и функции са оптимизирани с цел да работят максимално гладко и бързо. Очаквано телефонът показва много добри резултати в бенчмарк тестовете, но по-важното е как се справя с всекидневните задачи. В това отношение практически няма забележки. Похвала заслужава и 5.1-инчовият QuadHD дисплей, който има наситени цветове и може да бъде доста ярък, което го прави удобен за работа на силна дневна светлина. Сензорът за пръстови отпечатъци също е подобрен, като вече не се нуждае от плъзгане на пръста и може да го разпознава от всяка посока.

Като цяло Samsung Galaxy S6 е чудесен смартфон. Той е първият флагман на Samsung от Galaxy SII насам, който си заслужава. За съжаление не се очертава скоро да можем да използваме всички функции на телефон, като например Samsung Pay, защото засега няма планове тя да се предлага у нас. Приликите с iPhone 6 и липсата на сменяема батерия и слот за microSD карта ще отблъснат някои от най-върлите фенове, но качественият дизайн, мощният хардуер и добрият софтуер ще спечелят нови. Дали това е най-добрият смартфон, правен някога, може и да е спорно, но със сигурност е най-добрият смартфон на Samsung до момента.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини