Европейският съюз ще разследва Google за злоупотреба с господстващо положение

Европейската комисия е изпратила т.нар. изложение на възраженията до Google по отношение на злоупотреби от страна на интернет гиганта с господстващото му положение в сегмента на онлайн търсачките. Освен това ще бъде започнато и отделно разследване на мобилната платформа Android, съобщава пресцентърът на ЕК.

Действието на ЕК е очаквано, тъй като от няколко седмици комисията извършва предварителни проверки на Google. Според изложението на ЕК Google систематично фаворизира своите услуги за сравняване на цени на продукти при онлайн пазаруване за сметка на тези на конкурентите. Предварителното мнение на ЕК е, че това нарушава антитръстовите правила, ограничава конкуренцията и вреди на потребителите.

ЕК уточнява, че изпращането на изложение на възраженията не означава, че задължително ще се стигне до наказание. Комисията и Google ще започнат по-активна комуникация, като компанията ще може да изложи своите аргументи. След това ЕК ще има право да промени изложението си или да постигне споразумение с Google. Ако това не бъде постигнато, ще наложи наказание на интернет гиганта, което може да бъде обжалвано в съда.

"Притеснявам се, че компанията е дала нечестно предимство на собствените си услуги. Ако разследването потвърди нашите опасения, Google ще трябва да поеме законовите последствия от това и да промени начина си на работа в Европа", коментира Маргрет Вестагер, която е еврокомисарят с ресор "конкуренция" в ЕК.

Във вътрешно писмо до служителите си Google вече изяви своите аргументи. Компанията смята, че начинът на работа на търсачката й не пречи на потребителите. "Google Search е значително подобрена спрямо дните на десетте сини линка. Сега можем да отговаряме директно на много въпроси, даваме насоки до най-близката аптека, информация за полетите, къде да се купи най-евтиният фотоапарат", коментират от компанията в писмото си, което е публикувано от онлайн изданието Re/Code.

Компанията не смята, че пречи на конкуренцията, а напротив: "Конкуренцията е на един клик разстояние. Хората могат да използват Bing, Yahoo, Quora, DuckDuckGo и нова вълна от асистенти като Apple Siri и Microsoft Cortana", се казва в писмото на Google. До момента компанията не е коментирала официално решението на ЕК.

Паралелно с това институциите на Европейския съюз ще разследват Google и заради мобилната платформа Android. Цел на проверката ще бъде дали Google има сключени картелни споразумения да не се конкурира с продуктите на дадени компании или дали не е използвал доминиращата си позиция в сегмента. Интернет гигантът неведнъж е обвиняван от по-малки компании, че дава нечестно предимство на своите приложения в Android, като заставя производителите на устройства да инсталират приложенията предварително и да ги поставят на видно място.

"Смартфоните, таблетите и останалите подобни устройства играят все по-важна роля в ежедневието на хората и искам да съм сигурна, че пазарите в тази сфера могат да се развиват без антиконкурентни споразумения от която и да било компания", коментира Вестагер.

Във вътрешното си писмо Google посочва, че проверката е предварителна и не означава, че ЕК ще предприеме някакви действия. Все пак компанията се аргументира, че само през последната година е изплатила над 7 млрд. долара на създателите на приложения, Android се използва от над 18 хил. различни устройства и хората имат свободата да решават какви приложения да инсталират на тях, като не са ограничени в избора си, а конкурентните приложения често са предварително инсталирани на устройствата редом с тези на Google.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини