Гърция ликвидира затворите със строг режим

Парламентът в Гърция прие закон, ликвидиращ затворите с особено строг режим, който би дал възможност на един от главатарите на терористичната групировка „17 ноември“ да излезе на свобода, пише в. „Катимерини“.

 40-годишният Савас Ксирос в момента излежава пет доживотни присъди, отделно е осъден и на 25 години каторга. Разбиването на организацията, отговорна за 23 знакови убийства на гръцки политици, индустриалци, чуждестранни дипломати и военни аташета, за стотици грабежи и терористични атаки, започна именно с ареста на Ксирос през 2002 г. Той бе ранен и заловен след неуспешен опит за поставяне на взрив пред офиса на голяма фериботна компания в Пирея.

Според новия закон, подкрепен от управляващите от СИРИЗА и техния коалиционен партньор „Независимите гърци“, затворниците над 75-годишна възраст ще бъдат пуснати. Възможност да излежават присъдата си вкъщи ще получат и престъпниците с над 80% инвалидност, като ще им бъде поставена електронна гривна. Именно по този параграф Ксирос може да излезе на свобода, тъй като при залагането на бомбата получава тежки наранявания по лицето, гърдите и ръцете.

 Приемането на закона бе сред основните искания на левите и анархистки групировки, които от няколко седмици създават безредици в Атина и блокират университета в града. През последните 10 години Гър-ция оряза разходите за затворите с близо 20%, до 111 млн. евро годишно. Европейската комисия настоятелно препоръча на Гърция да строи нови места за лишаване от свобода, тъй като настоящите са запълнени над капацитета си, или 135%.

След началото на икономическата криза през 2008 г. властите отмениха плановете за строеж на нови пет затвора с общ капацитет за 4000 души. В същото време числото на осъдените с доживотни присъди е скочило двойно - ако през 2003 г. те са били 599 души, то през 2013 г. 1025 престъпници излежават най-тежкото наказание.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини