US изтребители превземат небето ни днес

Супермодерни изтребители на САЩ F-15 ще опитат да завладеят небето над България днес. Мисията им е част от второто издание на българо-американската тренировка „Тракийски орел”, което стартира тази сутрин, пише в. Монитор. За целта в петък приключи пребазирането на щатските бойни самолети от състава на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана в авиобаза Граф Игнатиево. Българските ВВС ще участват в ученията с изтребители МиГ-29 и щурмови аероплани Су-25, както и със зенитно-ракетен комплекс „Куб”. Сухопътни ни войски също ще се включат в съвместната тренировка със своя зенитно-ракетен комплекс „Оса”. Полетите в рамките на „Тракийски орел 2015” ще продължат до 30 април, съобщиха от ВВС. 

През следващите 10 дни българските пилоти заедно с американските си колеги, както и Сухопътните ни войски ще подобряват уменията си, изпълнявайки различни мисии-от въздушен бой до зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. „Целта на „Тракийски орел 2015” е постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС при участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния ни състав, както и усъвършенстване на процедурите по всестранна логистична поддръжка. Това учение се провежда по Плана за съвместна българо-американска подготовка на двете страни, в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната”, подчертаха от родните ВВС. Активните съвместни българо-американски тренировки стартираха паралелно с други такива в Югоизточна Европа от полигона „Ново село” преди броени дни. Там в рамките на учението „Платинен лъв” 300 морски пехотинци от САЩ и български войници проведоха антибунтовническа операция. Междувременно американският ескадрен миноносец „Джейсън Дънам” се включи във военни учения в Черно море, които са част от операция „Атлантическа решителност“ в България и Румъния.

Американската армия не е заинтересована в съперничество с която и да е страна на равна основа. Това каза в интервю за „The Telegraph” командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Фредерик Ходжис, който неотдавна обяви, че покрай руско-украинката криза ще се търсят бази в страни от Източна Европа, включително България, за постоянно разполагане на допълнителна натовска техника, включително танкове. „Ние не сме заинтересовани от честна борба с когото и да било. Ние искаме да притежаваме превъзходство във всички системи. Не мисля, че сме изостанали от Русия, но Русия преодоля изоставането по много параметри. Ние не искаме тя да преодолява този разрив”, подчертава ген. Ходжис. Според него сегашната конфронтация между Русия и Запада е далеч от студена война. „Ние искаме да видим Русия в международната общност и да сътрудничим с нея в борбата с ислямския тероризъм и с ядрените амбиции на Иран. Това е разликата от студената война”, аргументира се генералът. И допълва: „Военното стълкновение с Русия е малко вероятно. Аз не считам военната конфронтация за неизбежна. Нужно е обаче да сме в бойна готовност, за да бъде дипломацията ефективна. Най-добрата застраховка против стълкновението е единството на НАТО.”.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини