Атина прави всичко необходимо, за да плати пенсии и заплати

Гръцкото правителство прави всичко необходимо, за да бъдат изплатени заплатите и пенсиите в държавата за този месец.
Това заяви официалният правителствен говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от в. "Етнос" и БТА.

Той поясни, че общинските власти не изпълняват наредбата на кабинета за прехвърляне на паричните резерви от държавните предприятия към централната банка. Указът бе публикуван в гръцкия "Държавен вестник" преди два дни. Той бе издаден на фона на преговорите за спасителната програма с международните кредитори.

"Кметовете и областните управители, които възроптаха срещу решението на правителството,трябва да проявят разбиране по отношение на ситуацията, в която се намираме", каза Сакеларидис. 

Междувременно вторият финансов министър в правителството Димитрис Мардас обяви, че в момента има дефицит и не достигат 350-400 млн. евро, които трябва да бъдат намерени до 27 април, за да бъдат покрити нуждите на държавата, в това число за изплащане на заплати и пенсии. 

В приходната част има отклонение и до края на месеца трябва да бъдат осигурени до 400 млн. евро, каза Мардас пред телевизия Мега, като призова кметовете и областните управители да преразгледат становището си и да предоставят необходимите средства от своите резерви.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас се бори за постигането на  спасително споразумение за Гърция.

Атина се надява да успее да постигне споразумение на неофициалната среща на министрите на финансите от еврозоната на 24 април в Рига, макар Брюксел и Международният валутен фонд да изразиха песимизъм с оценката си, че преговорите са незадоволителни.

Еврогрупата трябва да одобри деблокирането на 7,2 милиарда евро (7,7 милиарда долара), останали от сегашния финансов спасителен пакет за Гърция, отбелядва ДПА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини