Преглеждат стотици деца в Кърджалийско по проект с Гърция

В рамките на месец осемстотин ученици от четири училища в Кърджали ще бъдат обхванати в медицински изследвания. Прегледите са по общ проект между българи и гърци "Интегрирано териториално сътрудничество за детско здравеопазване и защита".

В кампанията участват педиатър, лекар по дентална медицина, офталмолог и специалист „Уши, нос, гърло", съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Жени Стайкова. В партньорство с БЧК предстои да бъдат обучени и 60 социални работници по оказване на първа помощ при бедствени ситуации.

Подобни медицински изследвания на деца са извършени и в Гърция. Резултатите от прегледите ще бъдат обобщени, анализирани и сравнени и ще послужат за изготвянето на картина за здравния статус на подрастващите в съответния трансграничен регион.

Целта е да се подобрят здравните и социални услуги на децата. По проекта предстои да бъдат изградени центрове за гражданска подкрепа на децата. Ще бъдат проведени обучителни семинари и обменени добри практики. Партньорите са от публичния и частния сектор.

От гръцка страна това са неправителствени организации „Усмивката на детето" от Пагион и Кавала. Българските участници са Фондация „Център Надя", клон Сандански, неправителствена организация за лица с интелектуални затруднения „Шанс" от Разлог и Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Проектът е на стойност 624 хил. евро и се осъществява по Програмата за европейско териториално сътрудничество„Гърция-България 2007-2013 г.".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини