Земята се е образувала от миниатюрни камъчета

Международен екип от учени установи, че Земята се е образувала като астероидите от космическия океан от малки кръгли частици с размер едва няколко милиметра, кръжащи около Слънцето, съобщи Сайънс дейли.

Нови пътища за разкриване на загадка, свързана с тъмната материя

Тези частици, наречени хондрули, се смятат за първоначалните градивни блокчета на Слънчевата система, но досега специалистите не можеха да обяснят как точно са образували астероидите. Учени от САЩ, Дания, Германия и Швеция доказаха с компютърни симулации, че хондрулите са с много подходящ размер, за да бъдат забавени от газа около младото Слънце и след това уловени от гравитацията на астероида. Така те са се натрупвали като пясък в пясъчна буря.

На Марс има хиляди покрити с прах ледници

Досега специалистите мислеха, че Земята се е образувала от сблъсъци между протопланети с размера на Марс за период от 100 милиона години. Как са се оформили самите протопланети, обаче те не можеха да обяснят.

Учени разкриха сърцето на земното вътрешно ядро

Според съавторите на сегашното изследване протопланетите са се образували много бързо от астероиди, като са улавяли хондрулите по същия начин като тях. Метеорити от Марс подкрепят тази теория. Изследването им показа, че Марс се е образувал за период от 1 до 3 милиона години. Това съвпада с интервала от компютърната симулация.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини