САЩ готови с контраоферта към Гърция заради ”Газпром”

“САЩ биха били готови да направят контраоферта за газопровода на Газпром“, съобщава гръцкият сайт Нюз.ин, цитиран от БТА.
Това е предложил държавният секретар Джон Кери на разговори във Вашингтон с гръцкия му колега Никос Кодзиас, пише гръцкото издание, като се посовава на гръцкия министър. 

Специалният представител на Държавния департамент по международните въпроси Еймъс Хохстийн ще посети скоро Атина за разговори. 

Новината е била оповестена от Кодзиас при разговор с редакционната група на агенция Асошиейтед прес във Вашингтон.

Във връзка предложението на Русия за строеж на газопровод през Гърция и за свързано с него десетгодишно споразумение за доставки на синьо гориво на преференциални цени наред с възможни предплатени печалби, гръцкият външен министър казал, че "Газпром е направил една много добра оферта" и че "Джон Кери му е казал, че САЩ биха били готови да направят контраоферта". 

Никос Кодзиас окачествил разговорите за тръбопровода на "Газпром" "като икономическо, а не като политическо решение". 

Според гръцкия сайт интересът на "Газпром" в Гърция бил част от една по-голяма надпревара, която била свързана с усилията на САЩ да откъснат Централна и Източна Европа от зависимостта на руските енергийни доставки. 

"Питам всичките ни партньори", казал Никос Кодзиас, "моля, кажете ми какво мога да река на народа ни, когато разрешавате на Турция през нея да мине една тръба на "Газпром" до нашите граници, а пък аз съм бил толкова антируски настроен, че не искам да го направя?".
 
Запитан за преговорите на Гърция с нейните кредитори, Никос Кодзиас отговорил, че "Гърция била готова да отиде на компромис", и че "никой нямало да играе никакви игри". Той изтъкнал още, че европейските представители трябва да уважат избора на правителството в Атина от януари тази година, дошло на власт с програма срещу рестрикциите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини