Хиляди протестираха в САЩ, защото Обама не призна арменския геноцид

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид.

"Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа за произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", бяха само някои от думите на участниците в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие над 50 хил. души, съобщава БГНЕС.

Обама нарече изтреблението на арменците в Османската империя през 1915 г. "първото масово убийство на XX век", като обаче се въздържа да използва термина "геноцид" - нещо, което той прави през 2008 г. "Арменският геноцид е неоспорим и широко документиран факт", отбелязва по време на предизборната си кампания тогава Обама.

Въпреки че Обама не употреби думата "геноцид", външното министерство на Турция разкритикува думите му. "Осъждаме изказването на президента на САЩ по повод събитията от 1915 г. и отхвърляме всякакъв дискриминационен и превзет подход по отношение на тяхната юридическа оценка", се казва в изявление на турското външно ведомство.

Счита се, че в периода 1915-17 г. в Османската империя са избити над 1 млн. арменци. Повечето страни от ЕС признаха геноцида, като 24 април бе обявен за Ден на памет. Анкара обаче твърди, че жертвите са между 300 и 500 хил. души - не само арменци, но и турци, загинали от глад заради ситуацията около Първата световна война.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини