Почетоха паметта на загиналите преди 100 години войници в Галиполи

Днес на разсъмване на полуостров Гелиболу или Галиполи се състоя второто възпоменание за жертвите на битката отпреди 100 години. Турция отдаде почит на своите и чуждите войници, загинали в тежките сражения.

Семейства на военни, лидери и обикновени посетители се събраха на мястото, където преди 100 години са дебаркирали войниците на Антантата срещу турските войски, предаде БНР.

Внуците на британските, австралийските, новозеландските войници, четоха молитви за упокой на душите им, положиха цветя пред мемориала.

Британският престолонаследник Принц Чарлз прочете писмо на британски войници, участвали в битките, в което завещават да не бъде забравена тяхната саможертва.

Премиерът на Австралия Джон Абът заяви във възпоменателното си слово заяви, че на Галиполи са се сражавали рамо до рамо австралийски и новозеландски войници, над 3 хиляди от тях загиват, но същевременно благодарение на това се обособяват като независими държави Австралия и Нова Зеландия. И от двете страни бяха дадени големи жертви, но на всеки 25 април ние им отдаваме заедно почит, каза той.

По време на церемонията бе прочетено и писмо на Ататюрк до майките на загиналите чужди войници.” Вашите синове дойдоха на наша земя като завоеватели, врагове, но те се биха достойно и проляха кръвта си на наша земя...пролятата кръв е свещена, затова сега те са и наши чеда, бъдете спокойни, че турският народ никога няма да забрави паметта им “с казва в писмото, което бе прочетено на английски език от турски военен.

Националните знамена на Австралия и на Нова Зеландия се развяха на пилоните. Днешният ден се чества като национален празник на двете страни.

Галиполската операция или още Дарданелска операция е изключително важно сражение през Първата световна война между силите на Антантата и Османската империя. На практика това поражение на Антантата окончателно предопределя включването на България във войната на страната на Централните сили, с което световният конфликт се затяга и продължава още 4 години, а в Русия и Германия избухват революции.

След като на Западния фронт войната става позиционна, Антантата решава да открие фронт на Балканите по личната инициатива на Уинстън Чърчил.

На 25 април 1915 г. е направен десант на Галиполския полуостров в Дарданелите, но съглашенските части са отблъснати от османската армия.

На 6 август е осъществен нов десант, но настъплението е спряно от османските войски, командвани от германския генерал Ото Лиман фон Зандерс. Великобритания и Франция подценяват възможностите на победената в Балканската война османска армия и дават огромни жертви. Жертвите, дадени от Антантата, наброяват над 250 хиляди души и са основно от британските доминиони и в частност от Австралия и Нова Зеландия.

Един от командващите османски офицери в хода на операцията е Кемал Ататюрк.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини