Хилари Клинтън е лобирала за "Росатом" срещу дарения за фондацията й

По времето, когато Хилари Клинтън го ръководеше, Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ, а в същото време свързана с ръководителя на продавача фондация е направила голямо дарение на благотворителната организация на семейство Клинтън, пише Wall Street Journal.

Продажбата на 51% от Uranium One на дъщерна фирма на руската "Росатом" за 610 милиона долара е била одобрена през 2010 г. от федералната комисия, която разглежда чуждестранните инвестиции.

Между 2008 г. и 2012 г. Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative, проект на фондация "Клинтън", е получила 2.35 милиона долара от фондацията "Фърнууд" на Иън Телфър, който е ръководил Uranium One преди продажбата.

За дарението съобщава Питър Швайцър в книгата си "Парите на Клинтън", която разглежда финансовите сделки на бившия президент Бил Клинтън и съпругата му. Книгата допълва предишни съобщения за конфликти на интереси между благотворителната организация на Хилари Клинтън и дейността й като държавен секретар. WSJ съобщава, че най-малко 60 фирми, в чиято полза тя е лобирала, са дарили над 26 милиона долара на фондацията й.

Според говорителя на кандидатпрезидентската кампания на Клинтън продажбата на Uranium One е "преминала през обичайния процес, а държавният секретар не се е месил. Книгата извращава вече известни факти и ги превръща в теория на конспирация."

Бившият заместник държавен секретар Хосе Фернандез, който е представлявал ведомството в комисията по чуждестранни инвестиции, също твърди, че Клинтън не е взимала отношение по случая с тази сделка. Самият кандидат-президент обяви "Парите на Клинтън" като опит за разсейване от кампанията й.

Тефлър от своя страна коментира, че е направил дарението си не заради семейство Клинтън, но за да подкрепи дългогодишния си бизнеспартньор Франк Гистра, основал програмата заедно с Клинтън с цел увеличаване развитието на бедни държави. Въпреки това даренията на "Фърнууд" не са посочени на уебсайта на фондация "Клинтън", което влиза в противоречие със споразумение между фондацията и администрацията на Обама.

Според условията на продажбата фирмата се задължава да не иска лиценза за износ на уран от страната, а мината ще се контролира от базирано в САЩ подразделение. Uranium One днес е изцяло собственост на "Росатом" и е собственик на мината в Уайоминг, която вероятно ще добие около половината уран на САЩ за 2015 г.

WSJ потвърждава и други описани случаи на конфликти на интереси в кариерата на Клинтън като държавен секретар. През 2009 г. Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative е получила два милиона акции в Polo Resources – минна инвестиционна компания, оглавявана от канадския бизнесмен Стивън Детълс. Два месеца по-късно по данни на WikiLeaks американският посланик в Бангладеш притиска енергийния съветник на премиера на страната да разреши добива в открити мини, в това число в Пхулубари, където Polo Resources има участие. Фирмата отново не е включена в списъка с донорите на фондацията на Клинтън.

През 2011 г. ирландският милиардер Денис О`Браян, който оглавява фирмата за мобилни услуги Digical спечели 2.5 милиона долара от държавна поръчка на Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) за предоставяне на мобилни услуги в Хаити след земетресението, както и други държавни поръчки, финансирани от фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и администрирани от USAID под директното ръководство на помощник на Хилари Клинтън.

О`Браян е дарил между 5 и 10 милиона долара на фондация "Клинтън" от откриването й насам. Не е известно дали тези дарения са извършвани по време, когато Хилари Клинтън е оглавявала Държавния департамент.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини