Първанов се обяви за ремонт на кабинета "Борисов"

Твърдя, че по-логично е да поискаме ремонт на кабинета в слабите му страни, обяви преизбраният председател на АБВ Георги Първанов на първата национална конференция на партията, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му дейността на министрите на отбраната и външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов е вредна за България и българите в стратегически план. Той видя провали в енергетика, в Министерството на икономиката не се случва нищо, освен кадрови чистки, а в образованието - странни неща.

Няма как с толкова пробойни в кабинета да кажем, че правителството е силно, заяви той. Впечатлението за стабилност се поддържа с липса на ясна алтернатива и от сложната конфигурация в Народното събрание, че винаги ще има партия, която да се притече на помощ, обясни Първанов.

Според него на шестия месец от управлението може да се каже, че лимитът на възможности за компромиси на АБВ в коалицията в значителна част са изчерпани. Поне за себе си не мога да приема на нас да се гледа като на пето колело,заяви Първанов. Грешат тези, които мислят, че от АБВ сме лесните. Ние носим отговорност, не по-малка от всички партии. Трябва да следваме високи изисквания към управлението, призова той.

Критикуват ни, че стоим. За разлика от други ние не стоим, а здраво работим, продължи Първанов. Ако грешките и провалите бяха наши, нямаше нищо по-естествено от това да си съберем папките и да си тръгнем, да скъсаме споразумение, коментира той.

Самото споразумение е израз на добра коалиционна култура. Последва пример на високомерие, което предизвика нашата остра реакция, включително обявеното от мен замразяване. Възобновяване на диалога главно по съдебната реформа, добави той. "Дали това ще се превърне в трайна тенденция, не мога да прогнозирам. По-скоро моята прогноза е скептична", заяви Първанов.

Той допълни, че основният им критерий за отношение към властта е ефективността от работата на кабинета.

Според Първанов от местните избори ще зависи бъдещето на АБВ и на лявото изобщо. Не бих си позволил да се намесим там, където нещата вървят добре. Там, където затъваме в лични разправии, ще трябва да се намеся, заяви той.

Първанов подчерта, че е много важно АБВ да има структура във всяко населено място и това е постижимо до изборите. Ако искаме АБВ да има бъдеще и като партия, и като коалиция, трябва да бъдем фактор във всяка община, призова той своите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини