Алармират за скандални уволнения на топ експерти в МЗХ

Ключови експерти в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) предстои да бъдатотстранени по скандална схема за разчистване на неудобни кадри.

Това алармира Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЕЗП).

Формално чистката се представя като съкращаване на длъжностите, тъй като няма причина точно тези кадри да бъдат уволнени, предупреждава организацията.

Агроеколозите излязоха с позиция, в която се казва, че до момента тези експерти са изготвяли мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), контролират ефективното им изпълнение през досегашния програмен период и единствено на тях може да се разчита и за следващия, който стартира тази година.

От асоциацията са категорични, че до момента работата на тези кадри е гарантирала успешното усвояване на средства и безпроблемното прилагане на програмата.

Силно обезпокоени сме, че предстои съкращаването на топ експерти, които са сред малкото в МЗХ професионалисти с опит и притежават знанията и капацитета за работа по ПРСР в областта на агроекологията. Този сектор е определен за приоритетен от европейските ни партньори и на него се обръща особено внимание от Брюксел. Най-обезпокоителното е, че няма логично основание за съкращаване на въпросните щатове, които са изключително важни за работата по ПРСР. Причина би могла да бъде единствено амбицията на група високопоставени политически кадри в МЗХ да овладеят всички ключови структури в сектора на агроекологията", се казва в позицията на асоциацията.

Според агроеколозите целта е да бъде сложен под контрол освен Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) и Дирекцията за развитие на селските райони. Те припомнят, че дирекцията отговаря за изготвянето на нормативната уредба, определяща правилата за работа по ПРСР, които се прилагат от фонда.

„Овладяването на двете структури би гарантирало на въпросните лица постигане на пълен контрол над МЗХ и ДФЗ едновременно, което е сериозна предпоставка за лично облагодетелстване на тази клика", се казва още в позицията на ААЕЗП.

От асоциацията припомнят, че от нормативната уредба зависи разпределянето на няколкостотин милиона евро по ПРСР, определени за сектора агроекология у нас. Затова, според тях, опитът за овладяването й не е случаен.

„Чистката на ключови експерти с опит поставя под риск прозрачното и безпристрастно определяне на правилата за прилагане на мерките по програмата. По този начин биха могли да се поставят в пълна зависимост и земеделските стопани. Ако ръководството на МЗХ не вземе мерки и не анулира издадените заповеди за съкращение, това ще доведе до неминуем хаос в прилагането на агроекологичните мерки от ПРСР и ще предизвика бурната реакция от недоволство на всички наши членове", категорични са от асоциацията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини