6 храни, които ще ви направят по-щастливи

Обичам да изследвам щастието, да откривам малки неща, които могат да повишат настроението и задоволството, пише Синтия Сас.

Медитация на ума, достатъчно сън, смях, доброволчество и домашни любимци - всичко помага, убедена е тя.

А вярвате или не, но науката доказва, че храната също може да ни направи по-щастливи.

Ако се нуждаете от малко радост, ето ви 6 храни, признати за подобрители на настроението, които да включите в менюто си, представени от Синтия Сас.

Храни богати на пробиотици

В холандско изследване 20 здрави доброволци получавали пробиотични добавки, а друга група плацебо в продължение на 4 седмици. При тези консумирали истински пробиотици била забелязана ниска склонност към лошо настроение, отчасти заради по-рядката проява на агресивни мисли и преживявания /знаете колко натрапливи могат да бъдат лошите мисли/.

Заключението: Видът и количеството на бактериите в храносмилателния ви тракт влияе на настроението. Учените дори са измислили специално наименование: ос черва-мозък или комуникацията между храносмилателния тракт и мозъка. Очарователно!

В друго изследване проведено от Университета МакМастър в Онтарио били разменени бактерии от храносмилателните трактове на мишки с различни характери. Безстрашните мишки станали плахи, когато получили бактерии от тревожните си събратя и обратно  - страхливите гризачи станали по-експресивни и по-малко загрижени. Учените установили също, че агресивните мишки станали по-спокойни, когато заменили бактериите в храносмилателния им тракт, подлагайки ги на по-здравословна диета. Всичко това означава, че бактериите в червата буквално могат да променят ума до неузнаваемост. За да усетите ползата им, преминете на богата на пробиотици храна като кимчи, кисело зеле и кефир или използвайте пробиотични добавки.

Плодове и зеленчуци

В изследване, публикувано в британското списание Journal of Health Psychology, почти 300 пълнолетни младежи си водили хранителен дневник в продължение на 3 последователни седмици, в добавка на психологически тестове и такива свързани с настроението. Учените открили, че по-високият прием на плодове и зеленчуци е свързан с повече енергия, спокойствие и чувство на щастие. Било забелязано, че този ефект е видим не само в деня с по-висока консумация на плодове и зеленчуци, но и на следващия. 

Друго изследване публикувано в списанието Social Indicators Research, което включвало 80 000 възрастни доказало, че по-високата консумация на плодове и зеленчуци увеличава психичното благополучие, а магическото число на щастие е 7 - 7 дневни порции. За да изпитате ефекта на доброто настроение от плодовете и зеленчуците, първо ги подберете и след това нагласете диетата си според тях.

Кафе

Любителите на кафето може и да се смятат за темерути, но всъщност учените свързват редовната употреба на кофеиновата напитка с позитивността. При едно изследване е било установено, че консумацията на кафе сутрин носи повече енергия, вежливост и удоволствие, а когато е приготвена както трябва, една чаша от напитката увеличава щастието и спокойствието.

Друго изследване публикувано в JAMA Internal Medicine, открило, че жените, които пият 2 до 3 чаши кафе е с 15% по-малко вероятно да развият депресия през следващите 10 години, в сравнение с тези, които консумират само по една чаша дневно или по-малко. Това не означава, че една кафеварка е рецепта за блаженство, но ако се наслаждавате на кафето трябва да знаете, че то носи и други ползи за здравето.

Черен шоколад

Дори само мисълта за черен шоколад ме кара да се усмихвам, пише Сас. А учените само потвърждават ефекта му върху щастието. Антиоксидантите в черния шоколад могат да накара стените на кръвоносните съдове да се отпуснат и да подобрят кръвообращението. Може би за това изследване е установило, че консумирането на 50 грама черен шоколад дневно в продължение на 2 седмици е намалило нивото на стрес хормоните при хора, самоопределили се като много стресирани. Черният шоколад съдържа магнезий - елемент, за който е доказано, че облекчава симптомите при предменструален синдром, вклчително умора, депресия и раздразнителност.

И накрая черния шоколад е естествена субстанция която предизвиква чувство на еуфория подобно на влюбването.

Гъби

Гъбите са богат на селен, а според учените ниското ниво на този минерал носи риск от депреси, тревожност и умора. Гъбите са също и естествен източник на витамин D - ключово хранително вещество. В проведено изследване хора със сезонно афективно разстройство, което засяга около 11 млиона американци, е било установено, че тези които увеличават приеманата доза на витамин D са усетили подобряване на настроението. За да увеличите приема добавете гъби към омлета си или киша за закуска, добавете ги в салати за обяд, в сосове, грил или изпечете за вечеря.

Зелен чай

Японско изследване, включващо повече от 40 000 души открило, че нивата на психологическия стрес били с 20% по-ниски при хора, които пият 5 или повече чаши зелен чай дневно, в сравнение с тези, които консумират по-малко от една. Резултатите се запазили, дори и когато под внимание били взети други фактори като възраст, пол, медицинска история, индекс на телесната маса, употреба на алкохол, тютюнопушене и диета. Осигурете си достатъчно чаши чай или включете чаени листа в ястията, които приготвяте. Фантастични са в смутита, супи и сосове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини