Купуват таблети и лаптопи за учениците

Държавата да купи таблети и лаптопи за част от учениците, предвижда стратегия на образователното министерство за развитие на информационните технологии в просветата. Все още не е ясно за колко малчугани и в кои райони ще заработи програмата, както и дали устройствата ще бъдат платени с пари от държавния бюджет или със средства от еврофондовете, обясни главният секретар на министерството Красимир Вълчев.


Подобни схеми от години работят в много от европейските държави. Отличници са скандинавците, но преди две години дори съседна Турция поръча учебни устройства за децата в прогимназиалния и гимназиалния клас. Те поддържат специални ограничения - на тях не може да се инсталират игри или социални мрежи, които разсейват учениците.


Макар все още да не е ясно кои децата ще бъдат оборудвани с хай-тек приспособленията, министър Тодор Танев нееднократно е давал заявка, че желае с предимство да се ползват учениците от най-бедния и изостанал район у нас - Северозапада.


Сред останалите планове на министерството са да бъде осигурен високоскоростен интернет дори в населените места, където до момента не е стигнала световната мрежа. В това отношение България е сред отличниците - над половината от учебните заведения се радват на добра връзка. Амбициите на екипа на Танев са постепенно малчуганите да се възползват от разработени електронни интерактивни уроци, които се възприемат по-бързо.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини