Париж и Ню Йорк чакат ранно-неолитна колекция от Асеновград

Премиера на 20 табла, показващи откритията от ранно-неолитен култов център в "Долът на 40-те извора" край село Мулдава, ще се състои в Нощта на музеите, 16 май, в Историческия музей в Асеновград. Уникалното е, че всяко от тях предизвиква появата и се смесва с видео, което доразказва историята и Легендата за този център останали по нашите земи от края на седмото хилядолетие пр. н.е.
Така ще отбелязваме тези над 8000 години от най-ранната проява на духовност в Европа. В нейна чест бе създадено приложение за смартфони и таблети наречено "В зората на Европейската цивилизация". То може да бъде изтеглено и заредено от www.detev.com/muldava.apk, но ще работи само край мобилната експозиция с тези табла. Новото технологично чудо се нарича "Разширена реалност" и е абсолютна новост не само за България, но и за света. Получаваме историческа възможност да се докоснем до първата археологическа смарт експозиция, която вече получи покани от Френска национална библиотека в Париж и от Ню Йоркския университет, където ще бъде представена от 23 май. Интерес към нея и технологията разработена от екип на Института за виртуална култура има и от Лондон, чийто представители също са поканили авторите й за презентация на Ню Йоркската конференция.
И това не е всичко. В самия музей също ще работи приложение – www.detev.com/asmuseum.apk. С него посетителите ще бъдат разведени от виртуален гид, който ще им покаже живата колекция с артефактите от култовия център. Той е бил разкопан от археолозите Петър Детев и Росица Морева още в далечните 1965 - 1967 г. И веднага е предизивикало огромен интерес, заради уникалните съдове и предмети от най-древен обряд извършван в Европа.
Сега с тези две приложения "В зората на цивилизацията" посетителите на музея и на мобилното изложение, което ще бъде организирано ще разберат историята смесвайки живата картина с виртуални анимации и видео.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини