Варуфакис: Безжалостен натиск върху Гърция от кредиторите

Кредиторите искат "орязването на всички заплати до 700 евро". С такава безжалостна позиция се сблъскваме ежедневно, каза Янис Варуфакис.
"Преговорите са в най-трудната си фаза, в нестабилно състояние", заяви финансовият министър Янис Варуфакис. Той подчерта, че европейските партньори оказват силен натиск върху Атина при преговорите за новото споразумение, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  

Споразумението с кредиторите (ЕЦБ, ЕК и МВФ) се бави от месеци, заради отказа на правителството на Алексис Ципрас да се съгласи на допълнителни намаления на пенсии и трудови реформи, които да улеснят съкращаването на работници. 

В понеделник Гърция и еврогрупата отново не постигнаха споразумение за удължаване на програмата за финансова помощ за Атина. Участниците в срещата изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на предприеманите от Гърция стъпки за постигане на споразумение.
 
Гърция и международните кредитори трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за трети път и да се преведе оставащият пакет от 7,2 милиарда евро финансова помощ. 

Като знак за съпротивата, пред която ще бъде изправен Ципрас, ако направи още отстъпки на кредиторите, близкият до Комунистическата партия синдикат ПАМЕ призова профсъюзите да организират митинги на 11 юни и да се подготвят за стачка, ако бъдат приети нови рестрикции в споразумението с кредиторите. 

Правителството казва, че няма да премине своите червени линии (предизборни обещания), но че прави всичко, което е по силите му и призова кредиторите да свършат своята част от работата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини